Stockholms stads utbildningsnämnd, där jag är ordförande, fattade i dag beslut om ett nytt socioekonomiskt fördelningssystem för grundskolan. Jag är särskilt glad att alla partier röstade för det nya systemet. För mig har det varit oerhört viktigt att nå politisk enighet kring hur vi fördelar det socioekonomiska stödet till skolorna.

Alla barn har inte samma förutsättningar när de börjar skolan. Vi vill ge fler elever möjlighet att lyckas i skolan och då måste skolor där många elever har sämre förutsättningar också ges ett större stöd. Det totala socioekonomiska stödet är idag på ca en halv miljard. Syftet är att kompensera för elevers olika förutsättningar att nå goda skolresultat, utifrån elevens bakgrund. I den nya modellen läggs ökad vikt vid hur länge en elev bott i Sverige, samt föräldrarnas utbildningsnivå. Dessutom påverkas beloppet av faktorer som elevens boende- och skolmiljö, familjesituation samt föräldrarnas inkomst. Det nya resursfördelningssystemet börjar gälla år 2012 med en intrappningsperiod på två år.

Utbildningsförvaltningens tjänsteutlåtande ”Förslag till förändringar av kriterier för socioekonomisk tilldelning inom skolan” hittar du nedan.

PDF-dokument

Annonser

5 Comments »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s