I Dagens Nyheter(ej på nätet ännu) idag presenteras utbildningsförvaltningens förslag till ett nytt socioekonomiskt fördelningssystem för grundskolan i Stockholm. Bakgrunden är att Stockholm fördelar en relativt stor andel av de totala resurserna till grundskolan utifrån socioekonomiska faktorer, men att det nu är dags att förfina de faktorer som påverkar stödets storlek. Något förenklat kan man säga tid i Sverige (för elever med utländsk bakgrund) ges en större tyngd i det nya förslaget än tidigare samt att föräldrarnas utbildningsnivå också ges ökad tyngd. Det finns relativt mycket forskning som visar att elever som anländer sent till Sverige har svårare att nå målen i skolan liksom det är för barn till föräldrar med låg utbildningsnivå.

Målet med det nya fördelningssystemet är att ge fler elever möjlighet att nå målen i grundskolan. Alla barn har inte samma förutsättningar när de börjar skolan och det är rimligt att skolor med många elever med sämre förutsättningar också ges ett större stöd.

Det nya fördelningssystemet träder i kraft vid årsskiftet. Utbildningsnämnden fattar beslut om det nya fördelningssystemet på torsdag. Här kan du läsa hela förslaget.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s