Sex av tio lärare vill införa betyg i ordning och uppförande, enligt en ny enkät från Lärarförbundet. Enligt Lärarnas Tidning visar enkäten också att nästan en femtedel av lärarna i strid med läroplanen använt uppförande eller närvaro som grund för sin betygsättning.

Undersökningen är ett intressant tillskott i debatten om den svenska skolans ordningsproblem. I Stockholm införde vi för fyra år sedan möjligheten för grundskolor att ge ett särskilt ordningsomdöme, vid sidan av de skriftliga kunskapsomdömena som ges i varje ämne. Vi införde också en redovisning av elevernas olovliga frånvaro i samband med terminsbetygen i högstadiet och gymnasiet. Bakgrunden var bland annat misstanken om att lärare väger in elevens uppträdande och skolk när kunskapsomdömen ges eller betyg sätts.

Det är onekligen en spännande brandfackla som Lärarförbundet kastar in i den svenska skoldebatten i och med dagens opinionsmätning. Många skolor brottas med omfattande ordningsproblem och vi behöver en bred och bra debatt om hur hur vi ska komma till rätta med dem.

Annonser

3 Comments »

 1. Hoppas detta blir en tankeställare för politikerna. Jag är lärare och kommer från ett annat land. När jag började jobba inom svenska skolan ficka jag en stor chock. Det finns gigantiska disciplin problem inom skolan, brist på respekt för lärare osv. Det är inte konstigt att många lärare vill ha betyg i uppförandet igen!
  Jag föreslår att ni gör någon undersökning bland utländska lärare i sverige för att se vad de tycker. Ibland kan man bli hemmablind. Något måste göras. All heder till Jan björklund och folkpartiet som försöker göra något åt situationen fast det tycks finnas mycket motstånd från vänster och miljöpartiet.
  hälsningar
  En hoppfull invandrarlärare

 2. Till Jojje!

  Ända sedan Bagges utredning (40-tal) fram till idag
  (Björklund) har skolans främsta syfte varit att fostra,
  karaktärsdana och allt vad det hetat. Ingår inte
  ordning/uppförande i den uppgiften? Att sen vänstern
  avskyr betyg är en annan sak. Men, som redan Delblanc
  sa (Trampa vatten): betygsfrihet gynnar enbart de välsituerade. Så huvudlöst har vänstern drivit
  sin skolpolitik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s