DN skriver i dag (endast i papperstidningen) om Stockholms stads kartläggning av så kallade hemmasittare i grundskolan. Undersökningen genomfördes under perioden november-december 2010 på samtliga kommunala grundskolor i Stockholm. Elever som hade mer än 50% frånvaro definierades som hemmasittare. Totalt omfattades 232 elever, vilket motsvarar knappt 4 promille av de ca 60 000 som går i kommunal grundskola. Precis som DN skriver så är gruppen mycket heterogen, där ryms  t ex elever på sjukhus, elever vars föräldrar håller barnen hemma (t ex de som krävt hemundervisning) och elever med ett stort och komplext stödbehov där man inte lyckats hitta lösningar för hur stödet ska organiseras.

Självklart ska vi erbjuda alla elever en bra utbildning med det stöd som krävs. Jag har tidigare under våren skrivit om det här på bloggen.

Samverkan mellan skolan, socialtjänsten och psykiatrin är i de allra flesta fall A och O för elever med omfattande frånvaro i skolan. För en dryg månad sedan gav jag Stockholms utbildningsförvaltning i uppdrag att samarbeta med socialtjänsten och psykiatin för att utforma tydligare riktlinjer för samverkan kring just de här eleverna. För mig är det oerhört viktigt att signalen till skolledare, socialtjänst, elever och föräldrar är tydlig – alla barn har rätt att gå i skolan!

Annonser

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s