Dagens SvD har ett uppslag om att skolk nu ska skrivas in i betyget på nationell nivå. I Stockholm gör vi redan detta, det kan du läsa mer om här. När Socialdemokraterna i Stockholm avskaffade redovisningen av skolk i gymnasiebetygen under mandatperioden 2002-2006 närapå tredubblades skolket. När vi återinförde redovisningen av skolk i betygen avstannade ökningen helt. En av tio elever på högstadiet skolkar minst en gång i månaden. Ännu fler gör det på gymnasiet enligt statistik från Skolverket. Ett första steg för att komma till bukt med problem är att se dem.

Folkpartiet har länge drivit frågan om att skolk ska skrivas in i betygen, och inom kort kommer det att bli verklighet även i resten av landet. Att vara närvarande på lektionerna är en förutsättning för att klara av skolarbetet. Håkan Juholts citat i SvD-artikeln om att mobbare som är närvarande får högre betyg än mobbade som låter bli att gå till skolan vittnar om absurd syn på problemlösning. Enligt honom torde det därför vara bättre att ingen vet att den mobbade är frånvarande, problemet löst!

Annonser

4 kommentarer »

 1. POLITIKER EDHOLM!

  Du måste inse att skolk kan hindras både snabbare och effektivare. Första steget är att förebygga – då sker inget skolk och problemet är ur vägen.

  Om skolk ändå sker, så åtgärdar man det genom att gå hem till eleven på morgonen. Följa honom/henne till skolan och prata förstånd med eleven eller om problemen ligger djupare låta psykologer eller läkare ta över.

  Skolk kan bero på knark, depression eller rädsla för mobbing. Politiker struntar i bakgrunden.

  Det är viktigt att gripa in snabbt och effektivt om inte förebyggande insatser räcker. I ”Klass 9A” hämtade Stavros (matteläraren) elever från hem och korridorer.

  Du är politiker! Jag avskyr när politiker lägger sig i de problem som lärarna skall lösa. Ser du Edholm, politiker är inte närvarande där eleverna jobbar och de vet inte ett dyft om hur undervisning bör bedrivas. Lyssna på lärarna och gör som de säger – det är bästa politiken!

  Politiker har mer och mer marginaliserat lärare. De har fått allt mindre makt och allt fler politiker och byråkrater på halsen. De suger ut skolan och lärarna, Lärarna har (relativt sett) fått 30% lägre lön. Skolan sugs ut när pengar avsedda för lärande hamnar i politikernas fickor.

  DU SKALL SE TILL ATT SKOLAN FÖR DUGLIGA LÄRARE MED 15000 HÖGRE MÅNADSLÖN OCH HEL MAKT ÖVER LÄRANDET!

  SEDAN SÄGER DU TILL LÄRARNA: ”NI SKALL SE TILL ATT INGET SKOLK FÖREKOMMER! DÅ TAR ALLT SKOLK SLUT.

  • Du är inte lärare och det märks.

   Vem skall ”gå hem” till eleverna?? Lärarna? När skall man hinna det? Mellan undervisningen? Vad skall tas bort för att man skall hinna gå hem och hämta eleverna?

   Du pratar om ett drömsamhälle, ett ”barna i bullerbyn” där alla är gulliga och rara mot varandra. Där ingen blir kallad ”hora” jävla svenne” eller ”fan jag skall cutta dig jävla svenne” och då skall du höra vad dessa elever säger till varandra….

   Vi har en skollag som innebär att elever skall vara i skolan, är dem inte det utan hemma anser jag att polisen skall åka hem och hämta dem. Samma sak om det händer saker, stölder, olaga hot, misshandel etc , i skolan. Då är det avskräckande att bli hämtad av Polisen inne i klassrummet. Kan garantera att övriga i klassen tänker om.

   Dessutom bör de elever som stör regelbundet i skolan/klassrummet förpassas till en enhet långt ifrån miljön i skolan. Där undervisning sker med restriktioner eftersom det inte finns några konsekvenser öht i skolan idag. Skolan skall spegla samhället och i samhället blir det konsekvenser när man gör saker som går emot bland annat lagar…..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s