Skolinspektionen publicerar i dag en rapport om kommunernas tillsyn av fristående förskolor. Rapporten visar bland annat att många kommuner brister i tillsynen och inte granskar verksamheternas kvalitet i tillräcklig utsträckning. Få kommuner gör förelägganden vid missförhållanden och endast åtta kommuner har dragit in något tillstånd för en fristående verksamhet sedan 2005.

Skoinspektionens granskning visar att Stockholms stad står för ungefär  häften av alla förelägganden och indragna tillstånd mellan 2005 och 2010. Stockholms har under de senaste åren gjort ca 20-30 förelägganden per år på grund av brister i fristående verksamheter. Från 2006 tills i dag har utbildningsnämnden dragit in totalt 13 tillstånd för fristående förskolor och fritids. I det socialdemokratiskt styrda Göteborg har däremot inte ett enda föreläggande utdelats och inga tillstånd har dragits in, enligt Skolinspektionen. Lite märkligt kan tyckas, med tanke på att vart sjätte barn i Göteborg går i en fristående förskola. Att varenda verksamhet är helt fläckfri låter faktiskt lite för bra för att vara sant. Snarare tyder de uteblivna föreläggandena på ett ointresse för en aktiv granskning – precis som var fallet när socialdemokraterna styrde Stockholm. Under den socialdemokratiska mandatperioden 2002-2006 drogs inte ett enda tillstånd in.

Systemet med en aktiv granskning av fristående verksamheter är ett starkt stöd för mångfald; det ska vara fullt möjligt att öppna en förskola i privat regi, men kontrollen av att lagar och regler efterlevs ska vara strikt. För att kunna garantera alla barn en bra kvalitet och stor valfrihet är det också enormt viktigt  med ett bra kontrollsystem så att oseriösa aktörer rensas bort.

Under mina drygt fyra år som skolborgarråd har Stockholms stad skärpt regelverket för fristående verksamheter och även dragit in ett antal tillstånd att bedriva förskola. Ökningen av antalet indragna tillstånd beror framförallt på att vi har hårdare kontroller nu än tidigare.

Annonser

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s