Christian Juul, ordförande för Cykelfrämjandet, skrev i förra veckan I SvD om behovet av ökade cykelsatsningar och efterlyser ett nytt perspektiv på cykelfrågor. Alltför länge har cykelfrågor behandlats som fritid, ibland ses till och med cyklister som ett problem. Så får det naturligtvis inte vara.

Även om jämförelsen med investeringar haltar något, det är trots allt dyrare att bygga en bro för godståg i Norrland, eller en tunnel under Mälaren för tåg, än vad det är att asfaltsbelägga grusvägar så har Cykelfrämjandet en poäng. Fördelarna med att cykla är många, som jag flera gånger tagit upp här på bloggen. Från stadens sida ska vi göra allt vi kan för att det ska bli lättare att välja cykeln. Men utöver fler och bättre cykelbanor måste vi hitta sätt att förbättra säkerheten.  Att cykel ska räknas som friskvård är en spännande tanke som det tål att funderas på. Dock är frågan om det inte är ekonomiskt fördelaktigt redan idag att cykla för den som klarar sig helt utan SL; ett SL-kort kostar trots allt 690 kronor i månaden. Från Folkpartiets sida har vi alltid varit måna om att prioritera cykelparkeringar vid nya och befintliga torg. För att cykeln ska gå att kombinera med exempelvis pendeltåg är det därför bra om de nya uppgångarna är utrustade med väl tilltagna cykelställ.

Jag har tidigare skrivit om cykling här

Annonser

1 kommentar »

  1. Hej,

    När det gäller säkerheten, varför måste man titta extra på denna? Finns det siffror på hur många som skadas i cykeltrafiken? Vet man var någonstans de stora problemen finns?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s