En del elever, föräldrar och lärare satte nog frukosten i halsen i morse när de i Aftonbladet, alltid i folkets tjänst, kunde läsa att deras skola hade lagts ned. Välmående skolor som Herrängen, Kämpetorpsskolan och Sjöängsskolan har tydligen blivit nedlagda sedan i går enligt tidningen. Detta verkar dock komma som en chock för de hundratals elever och lärare som trots Aftonbladets initiativ gick till skolan som vanligt i morse. Faktum är att Aftonbladet hävdar att inte mindre än 10 kommunala skolor i Stockholms lagts ned sedan 2009.

Jag kan dementera detta. Sanningen är att många av de 10 skolorna är omåttligt populära.

Det är lätt att göra sig lustig över Aftonbladets bristande källkritik. Mindre lustigt är att Aftonbladet vägrar att ändra sin lista utan hävdar att man bara tagit del av någon statistik från Skolverket som i själva verket kan betyda något helt annat än att skolorna faktiskt lagts ned. Med det är klart; rubriken blir ju mindre maffig ju färre skolor det i verkligheten handlar om…

Herrängens skola verkar lyckligt omedveten om att Aftonbladet lagt ned den
Annonser

6 Comments »

 1. Hej, superkonstigt. Hela vår idé med livegranskning är att inte skriva färdiga saker, eller någon på näsan. Vi upptäckte allt fler skolor som hade lagts ner och bad Skolverket om hjälp med statistik. Det var den vi la ut öppet, precis som vi gjort med alla andra dokument som kommit till oss.
  Vi la ut bloggposten efter lunch, bara på bloggen, vilket inte kan ha gjort att särskilt många satte frukosten i halsen.

  Vi vägrar absolut inte att ändra, men behöver kolla varför Skolverket lämnar ut uppgifter som inte stämmer. Kanske var vi för naivt inställda till att uppgifterna från en myndighet skulle stämma.
  Samtidigt är hela granskningens paroll att alla – du och vi – ska ha samma möjlighet att granska det vi kommer över.

  Så har nu skett och egentligen är det ett bevis på en ganska god saneringsprocess att du och många andra läsare reagerat.

  Tack för bloggposten!
  mvh
  Emanuel, sajtredaktör, Skolgranskningen

  • Bra för folkhälsan att folk inte satte frukosten i vrångstrupen !
   Faktum kvarstår dock; för en sekund sedan var Aftonbladets rubrik densamma ”Nära 200 skolor har lagts ned på bara ett år”. Åtminstone 10 av dessa finns kvar; det kan jag gå i god för.

 2. Men nu har det gått ännu fler sekunder:
  ”Uppdaterat: Flera hör av sig och berättar att statistiken från Skolverket inte stämmer. Vi undersöker detta nu och försöker reda ut vad som är rätt.”

  • Ja, mycket tack vare dig! Nu är listan helt borttagen. Det sköna med en öppen granskning – och att göra det på det här sättet – är att vi kan lägga ut informationen först och sedan skriva artiklar.
   Tack för att du engagerade dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s