I går presenterades förlaget till omdaningen av skatteutjämningssystemet. En viss skatteutjämning är nödvändigt i Sverige. Glesbygd måste kunna hålla samma service vad gäller exempelvis sjukvård och utbildning. Dock straffar systemet expansiva regioner som Stockholm. En stor del av förmånstagarna kan heller inte riktigt klassas som glesbygd. Kommuner och regioner dit människor flyttar och där det byggs nya bostäder får betala dyrt för det. Det verkar också finnas en oförmåga att förstå behoven i Stockholm. Här kommer det att behövas stora infrastruktursatsningar och utbyggnad av den kommunala servicen de närmsta åren. Det beror framförallt på att så många vill flytta hit. Men nya bostäder, förskolor och skolor kostar initialt stora summor att bygga, samtidigt tar det långt tid innan de nyinflyttades skatteintäkter hinner i kapp.

Tillväxt är inget nollsummespel. Hela Sverige tjänar på att huvudstadsregionen växer och att lägga en våt filt över Stockholm drabbar i längden även resten av landet. Ett annat problem med systemet är att det faktiskt också hämmar tillväxten även i andra kommuner då incitamenten för att öka sin egen attraktionskraft minskar i takt med att inkomstökningar ändå smetas ut över hela landet.

Att Stockholms läns landsting också är det enda landsting som faktiskt betalar in till systemet är också symptomatiskt.

Systemet har blivit svåröverskådligt och att det är svårt att förutse effekterna av det är naturligtvis inte heller bra. Jag skulle önska att hänsyn togs till de stora kostnader som är förknippade med en växande region och att man bejakade Stockholms expansion istället för att försöka hindra den. Samtidigt skulle jag önska att samtliga partier i Stockholm nu passar på att tydligt säga sin åsikt när förslaget går ut på remiss. Jag är stolt över att Stockholm är hela Sveriges ekonomiska motor, och för detta borde vi belönas och inte straffas.

Annonser

1 kommentar »

  1. Hur många offentliga jobb har Stockholm i förhållande till andra delar? Hur många andra branscher tvingas lägga sin verksamhet i närheten av områden där offentliga myndigheter mm är placerade.

    Bara riksdagen har väl över 5000 anställda, en slags ”stöd”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s