Dagens Nyheter skriver i dag om hur en stadsdel i Stockholm anvisat ett barn plats i den fristående förskolan Måsen som drivs av en underorganisation till Scientologikyrkan. Bakgrunden är att Måsen är med i Stockholms stads gemensamma förskolekö och därmed omfattas av barnomsorgsgarantin. En förskola som är med i kön och som har lediga platser kan anmäla dessa till staden, som sedan kan erbjuda platserna till de barn som har rätt till en snabb placering enligt garantin.

Ofta är denna samverkan positiv för alla parter. Barnet får en plats i förskola, kommunen kan upprätthålla garantin och den fristående förskolan kan fylla sina platser. Problemet uppstår om den fristående förskolan har en viss konfessionell eller pedagogisk inriktning som föräldrarna inte ställer sig bakom. Självklart måste föräldrar då kunna tacka nej och istället erbjudas plats i en annan förskola.

Den nya skollagen som börjar gälla i sommar säger klart och tydligt att kommunen kan fullgöra sina skyldigheter att erbjuda alla barn förskola genom att erbjuda plats i en fristående verksamhet. I förarbetena till lagen slås det fast att föräldrar dock har rätt att tacka nej till väldigt specifika inriktningar. I motivtexten till lagen står det så här:

”Det måste kunna godtas att föräldrar tackar nej till ett erbjudande om plats i t ex en verksamhet som drivs med en viss konfessionell eller pedagogisk inriktning som föräldrarna inte ställer sig bakom.”

Familjen som DN skriver om har erbjudits plats i en annan förskola.

Annonser

4 kommentarer »

  1. Det här kan bli humor på hög nivå. Ett HBT par får plats i en muslimsk förskola, ett muslimskt par får plats i scientologi förskola osv… Då dröjer det inte länge innan reglerna ändras…

    Hyckleri!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s