Vargattacken i Riala har rört upp många känslor och rönt stor medial uppmärksamhet. Det är inte särskilt ovanligt att vargar attackerar hundar i Sverige, dock sker det sällan inom pendlingsavstånd från Stockholmsredaktionerna. Själv tycker jag absolut vi ska ha varg i Sverige, och om något visar incidenten att vargar är rädda för människor. Vad som verkar ha hänt är att hunden inkräktat på vargarnas revir (jo, djur dödar varandra i naturen över såna saker) och när de sedan sett människorna har de snabbt gett sig av. Senast en varg dödade människor i riket var på 1820-talet; den vargen hade dock växt upp i fångenskap och sedan rymt. Lite som Siegfried och Roys bärsärkande tiger.

Helt säker tycker många utanför vår vackra stad att det nu är dags för oss att smaka på vår egen medicin. Jag tror dock att stockholmarna kommer att vara fortsatt positiva till varg, även de människor som bor nära vargrevir. Man kan förebygga många risker och Länsstyrelsen bidrag till att vargsäkra hagar är ett av många bra sätt.

Om människor lärt sina barn hantera motorvägar, tunnelbanesystem, gasspisar och cykelbanor i rusningstrafik bör man även kunna lära barn hur man gör sig hörd i skogen. Och den egentliga frågan, som bland andra Jägareförbundet aktivt undviker, är väl huruvida vi ska ha en helt harmlös natur eller inte. Om svaret är ja på den frågan bör man dock börja med att förbjuda alla former av skjutvapen i skogen, de dödar fler människor än vargarna.

Annonser

3 Comments »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s