Läser med stort intresse Maciej Zarembas artikel i DN om Tolvåkersskolan i Skåne. Om den inte vore så tragisk så skulle man skratta högt. En pedagogiskt flum utan dess like, kombinerat med besparingar, har lett till en skola i fritt fall.

När jag tar tag i nästa morgontidning i Stockholm, Svenska Dagbladet, läser jag en intervju med nyblivne socialdemokratiske partiledaren Håkan Juholt. Där går han till storms mot den skolpolitik som nu förs. Utan att överdriva kan man väl säga att han gör en kraftfull plädering för just den skolpolitik som lett till Tolvåkersskolan fall. Det är faktiskt lite komiskt.

Annonser

2 Comments »

 1. Sällan har väl uttrycket ”skjuta med automatvapen i ett glashus” varit mer träffande.

  På dessa fåtalet rader hinner du med att göra ett flertal grova vantolkningar.

  För det första så står det helt klart att skolans ledare har tillsatts av politrukerna i kommunen. Och det är en kommun som styrs av Allianspartier. I artikeln pekas Charlotte Lindblad (m) ut som ordförande i Kulturnämnden som ansvarar för skolorna. Lite grävande leder dock till att vi hittar Gunilla Tornqvist som först vice. Och hon sitter för Folkpartiet. Ytterligare en reflektion man gör vad gäller sammansättningen av Kulturnämnden är att det är ett rejält överskott på kvinnor. Ska vi anta att detta är det inkvoterade gänget och att de levererar därefter?

  Ytterligare skrämmande är att när man besöker Kävlinge kommuns hemsida så är det första man möts av att det skrävlas med skolresultaten. Känns detta igen kanske? Om inte så ska du få en ledtråd: Nytorpsskolan (https://lottaedholm.wordpress.com/2009/03/13/skolor-i-varldsklass-nytorpsskolan/).

  Jag noterar att sedan du var inne i den tråden för att leverera din (förljugna?) statistik så har ytterligare vittnesmål om skolans undermålighet inkommit. Du har tydligen ansett att frågan är så pass obekväm att den helst bör tigas ihjäl eftersom du inte har gått i svaromål.

  Det vore med andra ord minst sagt klädsamt om du först sopar rent framför egen dörr och sedan tillser att det sopas rent framför dina partikollegors dörr innan du anklagar Juholt för något över huvud taget.

 2. Om jag har tolkat Håkan Juholt rätt är han emot sortering av elever, katederundervisning och en skola som inte förbereder eleverna för morgondagens arbetsliv.
  För det första är han alltså för en undervisning som är obegriplig för en stor del av eleverna, samtidigt som den tråkar ut en annan stor grupp av elever. Föreställningen om de exakt likadana eleverna är en myt, som möjligen hade lite sanningshalt i 1800-talets industri- och bondesamhälle. Den moderna verklighetens elever är ganska olika varandra, tack och lov.
  Om man bortser fån det töntiga pratet om en möbel vill han alltså inte, för det andra, att en lärare ska förmedla några kunskaper. Det är eleverna som ska tala om för läraren hur det är.
  För det tredje vill han förbereda eleverna för ett liv i arbetslöshet. Det blir resultatet av den skola som han har tänkt sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s