Idag släppte Skolverket ny statistik på barngruppsstorlek och personaltäthet i förskolan. Det glädjer mig att Stockholm står sig bra i jämförelse. I Stockholm har 56 procent av de kommunala förskolornas barngrupper färre än 15 barn, vilket man kan jämföra med 25 och 27 procent för Göteborg respektive Malmö. Det är alltså betydligt vanligare med små barngrupper i Stockholm.

Stockholms kommunala förskolor lyckas även väl när man tittar på de största barngrupperna. Det är bara tre procent av avdelningarna som har fler än 20 barn, medan siffran i Göteborg ligger på 24 procent, och i Malmö på 20 procent. Rikssnittet för kommunala avdelningar med fler än 20 barn ligger på 17,7 procent, så även där står sig Stockholm bra.

Personaltätheten i förskolan är densamma som 2009, vilket placerar Stockholm i topp bland länets kommuner. I Stockholm finns i genomsnitt 4,8 barn per anställd, jämfört med riksgenomsnittet på 5,4 barn per anställd.

Tyvärr kan vi se en minskning från 2009 bland de utbildade förskolelärarna i Stockholm. I våra kommunala förskolor minskar vi tre procentenheter, från 45 till 42. Det är viktigt att ha en hög grad utbildade förskolelärare. Det är därför vi har satsat på kompetensutveckling och låtit anställda utbilda sig under anställningen, men när Stockholm växer så det knakar är det inte alltid helt lätt att hänga med.

Läs mer i DN, SvD, Metro.

Annonser

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s