Svenska Dagbladet skriver i dag om att allt fler föräldrar anlitar professionell hämtning av barnen från förskolan med hjälp av barnvaktsföretag. Frågan om hämta-lämna-pusslet är knappast ny, även om fler och fler föräldrar söker nya lösningar för att få vardagen att gå ihop. Stockholm vimlar av heltidsarbetande småbarnsföräldrar som varvar sina arbetstider, tar hjälp av släktingar och samarbetar med andra barnfamiljer för att hämta barnen på förskola och fritids.

Hur lång tid man vill ha sitt barn på förskolan är naturligtvis något som varje förälder avgör. Men förskolans öppettider och kvalitet får aldrig leda till att föräldrar tvingas hämta barnen tidigare än de själva vill eller kan göra. Alla förskolor i Stockholm, kommunala och fristående, måste erbjuda öppettider med bra verksamhet mellan klockan 06:30 och 18:30. Sedan kan tiderna anpassas efter föräldrarnas önskemål – självklart behöver man inte ha öppet till halv sju om ingen efterfrågar det. Men en förskola måste alltid vara beredd att utöka sina öppettider om en eller flera föräldrar efterfrågar det. Det exempel som nämns i Svd-artikeln om en förskola som vägrat utöka öppettiderna från 17 till 17:30 är helt oacceptabelt och oförenligt med Stockholms stads regler.

Annonser

5 Comments »

 1. Hej Åsa,

  I Stockholms stads regler för förskolornas öppettider står följande:

  ”Verksamheterna bedrivs mellan kl. 06.30 och 18.30. Beslut om enheternas öppettider fastställs emellertid utifrån föräldrarnas/vårdnadshavarnas önskemål om den dagliga vistelsetiden för respektive barn.”

  Skicka gärna ett mail till mig om du vill att vi tittar närmare på den aktuella förskolan.

  Vänligen,

  Åsa Härkegård
  Borgarrådssekreterare (FP)
  Skolroteln, Stockholms stad
  asa.harkegard@stockholm.se

 2. Lite OT men tänkte att detta ställe kanske är bäst att fråga på.

  Vart på nätet kan jag hitta öppettider på förskolor i Huddinge Kommun?

  Har försökt googla lite, får enbart upp sidor som visar öppettider på butiker i huddinge området och centrum liknande verksamheter, det jag menar är finns det någon specifik hemsida eller någon som kan länka till någon sida där man kan hitta en lista över alla förskolor och deras öppettider så man kan kontakta den förskola som man anser har bäst öppettider inom rimligt avstånd.

  Exemplet som jag hittade på en sida med olika öppettider som jag tycker kommunen borde göra en liknande men för förskolor, http://www.oppettidr.se
  Fanns en del andra sidor med, men finns det något för förskolor i Huddinge kommun är min fråga?

 3. Hej, jag har min son på en privat förskola, på Birkagården och har fått några samtal från förskolan där de säger att jag borde hämta sonen vid 16 tiden då alla andra föräldrar hämtar sina barn och inte som jag redan har aviserat, vid 17tiden. Vad är det som gäller för de privata förskolorna? Kan de ha egna regler? Dessutom har denna förskola stängt under 4 veckor under sommaren, vilket tvingar alla föräldrar att se till att man kan ha semester under just dessa veckor, vilket jju inte alltid fungerar. Tacksam för svar,
  Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s