Jag, KTHs prorektor Eva Malmström Jonsson och Cecilia Warrol Ersson från Teknikföretagen. I bakgrunden kanske framtidens Polhem?

I dag hade jag förmånen att få vara med och sparka igång den största satsningen på teknik i Stockholms skolor som gjort på mycket länge. På förmiddagens kickoff för ”Tekniklyftet” pratade jag tillsammans med företrädare för bland annat Vetenskapens hus, KTH, Teknikföretagen, Sveriges ingenjörer och landshövning Per Unckel för mängder av engagerade lärare, skolledare coh andra med intresse för att lyfta teknikämnen i skolan.

Tekniklyftet innebär i korthet att en rad stora aktörer med gemensamma krafter ska jobba för att öka intresset för teknik i skolan och höja utbildningsnivån bland såväl lärare som elever. Särskilda högskolekurser för tekniklärare utvecklas av KTH och 20 pilotskolor ska bli särskilda teknikskolor. En grundläggande struktur ska byggas för teknik i skolan och starka band knytas mellan skolans värld och länets science centers.

Att få fler elever att välja tekniska och naturvetenskapliga utbildningar är avgörande för Sveriges framtida komkurrenskraft. I dag står 3 500 teknikföretag för halva den samlade svenska exporten. Hela vår välfärd är beroende av deras fortsatta framgångar och då krävs duktiga ingenjörer och naturvetare. Stockholms stad kommer under de närmaste åren att genomföra en bred satsning på teknik, matematik och naturvetenskap. Tekniklyftet är en del av detta, liksom medverkan i Polhemsåret. Jag hoppas att så många som möjligt av Stockholms skolor deltar i de satsningar som görs. Som flera av dagens talare påpekade – alla elever har rätt till teknikundervisning!

Annonser

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s