I dag träffade jag flera hundra studie- och yrkesvägledare och skolledare från Stockholms grund- och gymnasieskolor. Temat för dagens seminarium var ”ungdomars val”. Bland talarna fanns företrädare för Ungdomsbarometern som gav en intressant bild av ungdomars syn på sig själva, sin utbildning och framtiden. Redogörelsen bekräftade bilden av stressade tonårstjejer med höga ambitioner medan killarna oftare litar till sin ”smarthet” och betydligt högre utsträckning beskriver sig själva som lata.

I dag är det svårare än någonsin att förutse vilka kompetenser som framtidens arbetsmarknad kommer efterfråga. Allt talar dock för att betydligt fler unga än i dag behöver utbilda sig inom tekning och naturvetenskap, för att Sverige ska kunna ha en ledande ställning som kunskapsnation även i framtiden. Lika säkert är att det kommer finnas en god arbetsmarknad för den som skaffar sig en bra yrkesutbildning. Studie- och yrkesvägledarnas arbete är av stor betydelse för att fler ungdomar ska göra rätt val och känna en mindre osäkerhet inför framtiden.

Annonser

2 Comments »

  1. Det kan tänkas att studie och yrkesvägledning skule bli bättre och mer mångsidig om den var självständig gentemot skolans organisation. På samma sätt som friskolorna ger bättre valfrihet skulle en fri studie och yrkesvägledning kanske kunna tillföra något nytt. Om jag hade gått till en yrkesvägledare när jag var i tonåren hade han säkert inte rått mig till att arbeta med it. Det fanns inte då. Frågan är vem som hade kunnat råda mig till det. Skolans värld var omgiven av höga murar också på den tiden.

  2. Borde inte ges i uppdrag till skolverket att utvärdera vad egentligen SYV arbetar med, år själv utbildad SYV med tillägget FIL mag inom området. Hoppade av jobbet för ca 5 år sedan då det allt mer blev att vara rektors sekreterare.Märk att det inte bara var på min arbetsplats var aktiv i facket på central nivå och hade stor insyn i verksamheten.
    OBS inte bitter på något vids bara undrande om varför ingen tar ett samlat grepp om SYV frågorna..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s