Folkpartiet har länge varit det parti som värnat  Stockholms världsberömda silhuett; den låga bebyggelsen i innerstaden i samspel med kyrkotornen. Att tro att stockholmarna kan, eller vill, tävla med Dubai och andra städer vad gäller höga hus i city har vi alltid ställt oss tveksamma till.

Idag fattar Stockholms stads stadsbyggnadsnämnd beslut om att bygga ett nytt hus mitt emot Centralstationen, i kvarteret Orgelpipan 6. Huset kommer att innehålla den framtida huvudentrén till Citybanan. Folkpartiet välkomnar stadsbyggnadskontorets förslag, som innebär att den nya byggnaden ges samma byggnadshöjd som platsens befintliga hotell. För oss är det oerhört viktigt att planeringen och utformningen av byggnaden sker med utgångspunkt i den gällande detaljplanen samt att stor hänsyn visas stenstadens unika struktur, karaktärsdrag och silhuett. Jag har tidigare skrivit om detta här.

Vi i Folkpartiet säger därför fortsatt bestämt nej till ett nytt höghus på platsen som skulle skymma Klara kyrkas vackra torn. Det skulle innebära att stadskärnans siluett bröts i detta centrala läge, mitt i de gamla Klarakvarteren. Vi godtar inte heller mindre avsteg, i höjdled, från den gällande byggrätten, då det skulle bryta upp taklinjen utmed Vasagatan.

Här hittar du det särskilda uttalande Björn Ljung lägger i Stadsbyggnadsnämnden.

Annonser

4 Comments »

  1. Det är viktigt att värna kyrkans centrala roll i staden, både stadsplanemässigt och som symbol för den centrala roll kyrkan som institution spelar och har spelat i Sveriges samhälle, och det uppskattas att folkpartiet slår ett slag för detta. Man bör även värna bevarandet av det klientel som befolkar kyrkogården vid Klara, så att kyrkan kan bli den turistattraktion den alltid förtjänat att bli. Jag menar, vilken turist som anländer till en modern europeisk huvudstad vill _inte_ som första intryck mötas av en riktigt maffig kyrka och ett representativt tvärsnitt av befolkningen i staden?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s