Johan Wennström skriver idag intressant om den engelska skoldebatten. Det är det intressant att se på hur debatten om friskolorna förs i andra länder. Sverige har delvis gått före och jag håller med Wennström om att vi bör vara stolta.

Även Wennström verkar dock hålla med Markus Uvell om att Alliansen inte tagit fighten för friskolorna, ett påstående jag som sagt inte håller med om. Att vi skulle börjat tvivla på hela friskolereformen stämmer naturligtvis inte heller. Själv tror jag att även den kommunala skolan drar nytta av friskolorna, inte bara för att reformen ökar konkurrensen om bra lärare utan också för att ny pedagogik och nya organisationsformer har bättre möjlighet att växa fram när det finns fler aktörer.

Vad gäller det fria skolvalet, som också varit på tapeten den senaste tiden, är det också ett bra sätt att bekämpa just boendesegregation. Föräldrar som vill sätta sina barn i en annan skola behöver inte flytta, utan kan bo kvar i området, någonting Lena Sommestad som bekant upplever som problematiskt.

Annonser

1 kommentar »

  1. Det känns som om det alltid tas upp problem när friskolorna diskuteras i bloggvärlden och tidningarna. Så det är välkommet med lite positivt!

    Det finns så många bra friskolor som ger efterlängtade alternativ till elever och föräldrar. Det kan vara högpresterande elever som inte kunnat blomma ut i tidigare skola för att klasskamraterna krävde lärarens totala engagemang för att nå G. Eller ett barn med t.ex. neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som inte gick i en skola där pedagogerna hade rätt kompetens, kanske med fruktansvärda följder…

    Nej, ni politiker måste bli bättre på att själva lyfta fram de bra exemplen bland friskolor och då också hjälpa dessa att få mer utrymme i media !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s