Markus Uvell riktar idag skarp kritik på DN-debatt mot, icke namngivna, borgerliga politiker som han menar förtalar friskolereformen. Han skriver bland annat: De borgerliga partier som en gång genomdrev friskolereformen har lagt sig platt för en osaklig och ideologiskt motiverad kampanj mot människors rätt att själva välja skola. För kritiken handlar inte om enskildheter eller skönhetsfläckar, den är fundamental. I praktiken ifrågasätts huruvida fritt skolval över huvud taget har ett värde.”

Problemet är bara det att varken friskolereformen eller friskolan är under attack från borgerligt håll. Markus Uvell presenterar inte heller några som helst belägg för sina påståenden. Var pågår debatten inom borgerligheten om friskolornas vara eller inte vara? Visserligen har vissa socialdemokrater, exempelvis Lena Sommestad, nyligen riktat hård kritik mot det fria skolvalet. Huruvida de har uppbackning i partiet för detta är fortfarande en obesvarad fråga.

Vi som gillar friskolor måste våga vara som mest kritiska mot de skolor som inte håller måttet. Bristande kvalitet och undermålig undervisning får aldrig accepteras, varken i skolor eller förskolor. Detta gäller givetvis såväl kommunala som fristående skolor. Både staten och kommunerna har en skyldighet att bedriva en aktiv tillsyn och inspektion. Min uppfattning är att inspektionen av friskolor länge varit alltför slapp. Den senaste tiden har flera fall av gravt misskötta skolor uppdagats. Detta drabbar givetvis i första hand eleverna men slår också mot den stora majoriteten av seriösa friskoleaktörer. När Markus Uvell ifrågasätter kritken mot friskolorna gör han dem i själva verket en björntjänst.  Min erfarenhet är att de allra flesta friskolor och fristående förskolor välkomnar en aktiv granskning eftersom det bidrar till att öka förtroendet för branschen som helhet.

Jag instämmer med Uvells synpunkt att friskolor måste kunna få gå med vinst. Det ska också vara möjligt att ta ut en del av vinsten. En grundläggande förutsättning är dock att man uppfyller de krav som kan ställas på en god kvalitet i undervisningen.

Annonser

3 Comments »

  1. Uvell har rätt. Att kräva inspektion och tillsyn är ju att säga att marknadskonkurrens inte fungerar som ett korrektiv i skolsektorn. Om konkurrensen inte fungerar kvalitetssäkrande faller ju hela grunden för att göra skolan till en marknad.

  2. @Olof – All fungerande marknadskonkurrens utspelar sig inom en ram av lagar, förordningar och föreskrifter. Myndigheter som bedriver tillsyn och inspektion är utmärkta aktörer i en marknadsekonomi. Det ena utesluter inte det andra. I den praktiska verkligheten handlar det om kvalitetshöjning, inte kvalitetssäkring. Friskolorna förbättrar valmöjligheterna för dom som vill välja kvalitet i sådant som kan bedömas från elevers och föräldrars utsiktspunkt, men det är inte tillräckligt. Det behövs också granskning av det som finns bakom fasaden, till exempel betygsättning och värdegrund.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s