Jag har ögnat igenom rapporten kriskommissionen inom Socialdemokraterna släppte i veckan. Trist nog hittar jag få nyheter även om det finns guldkorn av insikt, men dessa dränks dock snabbt av drömmar om en tillväxt fri från företagande och marknad och en fritid allt mer styrd av politiker.

Detta är förvånande, speciellt när vi vet att storstadsväljarna blir fler och därmed viktigare för varje val. Vi vet också vilken typ av valfrihet stockholmarna vant sig vid och fortsätter att efterfråga. Trots detta verkar kriskommissionen inte ha någon som helst insikt i vad storstadsbor förväntar sig av politiken. Detta både vad gäller valfrihet och egenmakt, men också en politik som fungerar mer än bara på pappret. Det bådar således inte gott för Socialdemokraterna i storstäderna nästa val heller.

Framförallt blev jag förvånad över avsnittet om skolan. Här verkar man gå som mest i otakt med stockholmsväljarna. Drömmen om att högskolebehörighet för alla redan på gymnasiet är ett exempel på den symbolpolitik man vill föra. Lovvärt i teorin, men i praktiken har det lett till än fler utslagna elever än med andra alternativ. Synen på att alla är stöpta i samma form och att ingen ska få gå före är en annan djupt rotad inställning som går igen i rapporten. Citat som:”Särlösningar genom nivågruppering och eget arbete har visat sig vara ineffektiva.” vittnar om en fortsatt fyrkantig människosyn. Det känns lite märkligt att socialdemokraterna fortfarande inte kan prestera några egna, nya tankar på skolpolitikens område. Det har trots allt gått mer än fyra år sedan valet 2006.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s