Fredrik Reinfeldt säger idag i DN att han är skeptisk till hyresrätten som idé i City. Det är inte jag. Stockholm måste kunna erbjuda blandade boendeformer, både idag och i framtiden. Inte minst för att olika boenden skapar bättre dynamik och en mer levande stad, vilket är något alla tjänar på. Det är därför tråkigt att höra om statsministerns pessimism inför hyresrättens framtid i innerstaden. I Stockholm är vi medvetna om att hyresrätten inte alltid fungerar som det är tänkt, men att döma ut en hel boendeform på grund av problem med bl a kösystemet är att slänga ut barnet med badvattnen.

Att som statsministern gör, först säga att efterfrågan är för hög, för att sedan gå vidare och säga att eftersom efterfrågan är så hög så borde det finnas färre hyresrätter är naturligtvis också det en rejäl tankevurpa. Med den logiken borde vi ju lägga ned de populäraste skolorna eftersom alla tyvärr inte kan få plats i dem.

Att det uppkommit en svart marknad för hyresrätter är olyckligt, men knappast anledning att döma ut hyresrätten som boendeform i innerstaden. Innerstaden är heller inte en evig fastslagen geografisk yta. Nordvästra Kungsholmen, Norra Djurgårdstaden, Hammarby sjöstad, Norra stationsområdet och Liljeholmen är bara några exempel där innerstaden nu expanderar och här ska vi naturligtvis ha blandade boendeformer.

*Uppdatering*

Enligt en dementi (nedan) från Statsrådsberedningen är citaten tagna ur sitt sammanhang.

http://www.regeringen.se/sb/d/14140/a/161090

Annonser

3 Comments »

 1. Reinfeldt har rätt om hyresrätten

  Fredrik Reinfeldt har rätt om hyresrätter i city, och det hedrar honom att han till skillnad från många andra politiker säger som det är. Det är annars populärt att försvara hyresrätterna i centrala Stockholm med argument som att olika sorters människor, även fattiga och till och med studenter, måste kunna bo i innerstaden. Det är dock en uppenbar myt att vem som helst skulle kunna bo i Stockholms innerstad bara för att det dinns en del hyresrätter där.

  Efterfrågan på lägenheter i centrala Stockholm har länge varit och kommer troligtvis alltid att vara betydligt större än tillgången. Att det finns en del hyresrätter kvar i centrala lägen innebär inte att vem som helst kan få en. Hyresmarknade är tvärtom en sluten marknad där ingen släpper ett förstahandskontrakt utan att få något i gengäld, en annan hyresrätt, svarta pengar eller en rejäl rabatt på en villa, ett radhus eller en bostadsrätt. Kötiden för hyresrätter i centrala lägen är mycket lång, och många hyresgäster som bor centralt har fått sina lägenheter genom kontakter eller genom att köpa dem svart eller göra bytesaffärer med hus. En del hyresgäster kan njuta förmånen att bo centralt med en hyra långt under marknadsvärdet, ofta lägre än i en del nyare förortsområden, och sedan kanske också köpa loss lägenheterna med en kraftig rabatt. Det finns ingen som helst rättvisa i detta system. Bostadsrättsmarknaden med synliga marknadspriser och öppna budgivningar är, även om den kan tyckas tuff, betydligt mer rättvis (eller, om man så vill, mindre orättvis).

  För några år sedan genomdrev socialdemokraterna att studentbostäder byggdes i den gamla skatteskrapan mitt på Södermalm. Budskapet var att om vi socialdemokrater får bestämma skall även fattiga studenter kunna bo centralt, och dessutom fick Annika Billström tillfälle att skapa ett monument över sig själv. Att bygga studentlägenheter inom tullarna är fullkomligt vansinner. Endast en mycket liten bråkdel av Stockholms studenter kommer någonsin att få bo där, och den stora bostadsbristen för studenter består som alla vet. Om skatteskrapan i stället hade blivit bostadsrätter hade betydligt fler studentbostäder kunnat byggas utanför staden, och fler studenter hade fått ett eget kontrakt.

  En reglerad hyresmarknad leder ofelbart till en omfattande svart marknad. Det kommer också att finnas många som utnyttjar sina kontakter för att gå förbi kön. Dessutom begränsas byggandet av att byggföretagen har svårt att tjäna pengar på att bygga hyresrätter i centrala områden när de inte kan ta ut en marknadsmässig hyra. Nyproducerade bostadsrätter brukar de däremot kunna tjäna på.

  Hyresmarknaden i centrala Stockholm kan fungera endast om hyrorna släpps mer eller mindre fria, vilket skulle medföra ett ramaskri. Annars är det bättre att låta ombildningarna i centrala Stockholm fortsätta och bygga nya hyresrätter utanför staden. Om människor skall betala dyrt för sitt boende är det dessutom bättre för dem att betala för en bostadsrätt som också utgör en långsiktig investering för den boende, än att betala en hög hyra år ut och år in.

  Per Amundsson, Södemalm

 2. ja det e skit bra med bostadsrät när man e från en familj med bra ekonomi. och svartkontrakten har ju inte någoting alls med att det finns för få hyresrätter för normal inkomsttagare.bra där statsministern!och kolla dom berkymmrade ögonen skäms alliansen skäms

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s