I går uppmärksammade Rapport det faktum att friståede förskolor kan fortsätta driva verksamhet, trots att kommunen de verkar i riktat kritik mot verksamheten genom förelägganden eller rent av dragit in tillståndet att bedriva förskoleverksamhet. Stockholm nämndes särskilt som en av de kommuner som gjort flest förelägganden mot fristående förskolor.

Stockholms stad ansvarar för tillsyn och tillståndsgivning för fristående förskolor. Systemet är ett starkt stöd för mångfald; det ska vara fullt möjligt att öppna en förskola i privat regi, men kontrollen av att lagar och regler efterlevs ska vara strikt. För att kunna garantera alla barn en bra kvalitet och stor valfrihet är det också enormt viktigt  med ett bra kontrollsystem så att oseriösa aktörer rensas bort.

Under mina drygt fyra år som skolborgarråd har Stockholms stad skärpt regelverket för fristående verksamheter och även dragit in ett antal tillstånd att bedriva förskola. Ökningen av antalet indragna tillstånd beror framförallt på att vi har hårdare kontroller nu än tidigare. Under den socialdemokratiska mandatperioden 2002-2006 drogs inte ett enda tillstånd in.

Det problem som Rapport pekar på handlar snarare om det faktum att kommuner måste fortsätta betala ut pengar till fristående skolor och förskolor som förlorat sina tillstånd, tills dess att alla överklaganden avgjorts i domstol. Tyvärr är den statliga överklagandeprocessen mycket långsam och Stockholms stad tvingas nästan alltid betala ut bidrag under den tid som ärendet prövas. Ibland kan det ta flera år och kosta skattebetalarna åtskilliga miljoner.

Diskussionen om utbetalningarna till verksamheter som förlorat sina tillstånd borde därför sätta fokus på behovet av resurser och andra prioriteringar inom domstolsväsendet. Det är helt orimligt att denna typ av ärenden ska kunna ta flera år att avgöra. Det är trots allt våra barns rätt till en bra förskola det handlar om.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s