I helgens DN läser jag om hur dåliga matematikkunskaper får efterdyningar långt fram i livet, och hur detta drabbar allt fler unga vuxna.

I undersökningen från Svenskt Kvalitetsindex beställd av Finansinspektionen visas det på att unga vuxnas kunskapsluckor i matematik kan ha stor påverkan på livskvalitén i framtiden. Allt från beslut om bolån och sms-lån, till placering av pensionssparandet påverkas av bristfälliga matematikkunskaper och påverkar privatekonomin negativt.

Matematik måste bli ett ämne som är lockande och spännande att läsa under hela skolgången. Engagerade lärare och lugna klassrum är en förutsättning.

Annonser

1 kommentar »

  1. Häromdan kikade jag på några 100 år gamla läroböcker i matematik (som då kallades för räkning). Det slog mig hur skickliga den tidens pedagoger var på att skapa motivation hos eleverna. Uppgifterna hade ju en direkt anknytning till eleverna framtida yrkesval! Det fanns läroböcker i matematik för ekonomer för framtida ekonomer (dåförtiden kallades det lite mindre pretentiöst för handelsräkning) och det fanns läroböcker med tekniska problem för framtida ingeniörer. Den tidens mattelärare kan inte ha haft några problem med att förklara för eleverna varför de måste lära sig matte. Mycket av den motivationen försvann med den skolpolitik som gick ut på att alla elever i Sverige skulle lära sig exakt samma enkla men ändå abstrakta matematik. Det blev en one-size-fits-all som bara passade ett fåtal. Nu är vi kanske på väg tillbaka till gamla tider igen, med de tre nya, olika, grundläggande matematikkurserna i det nya gymnasiet. I regel brukar jag inte vara reaktionär, men i det här fallet måste jag applådera!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s