Nils Lundgren och Marian Radetzki skriver idag väldigt intressant på DI debatt (ej online) om svensk energipolitik.

Att kärnkraften under lång tid varit eftersatt i Sverige har inte bara lett till ökande elpriser; kompetensen inom industrin har också hamnat på efterkälken. Att elpriserna för villakunder var nära 40 procent högre mellan 2009-2010 än mellan 2004-2006 är en bra anledning i sig till att se över energipolitiken. Sedan tankeförbudslagen togs bort 2009 är det dock lagligt att forska om kärnkraft igen. 

Marian Radetzki gör samtidigt en intressant överslagsräkning på vad den subventionerade vindkraften skulle kosta under en 15-års period. Summan slutar på närmare 300 miljarder, en summa som istället skulle kunna betala sex nya reaktorer som producerar tre gånger så mycket el, eller energieffektivisera en miljon bostäder.

Vindkraften är viktig och ska få växa, men vi måste vara realistiska. Det är inte rimligt att köldknäppar ska hota att slå ut stora delar av elförsörjningen. En iskall, vindstilla dag skulle kunna få katastrofala konsekvenser i ett framtida vindkraftsscenario. Det är ett viktigt skäl till att kärnkraften måste tillåtas, och utvecklas, också i framtiden.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s