Det är dags att ta teknikämnet på allvar i skolan. Det skriver jag om i en debattartikel i Dagens samhälle ihop med Kåre Bremer (rektor Stockholms uni­versitet), Peter Gudmundsson (rektor KTH), Åke Svensson (vd Teknikföretagen) och Per Unckel (Landshövding i Stockholms län).

Vi är eniga om att det är hög tid att lyfta teknikämnet i skolan. Då krävs omfattande och samordnade insatser. Vetenskapens hus i Stockholm är en central aktör i satsningen. De har en unik möjlighet att inspirera lärare och elever att jobba mer med teknik och även visa på vikten av ämnet. Det är lätt att glömma hur mycket i vårt samhälle som faktiskt genomsyras av teknik:  sjukvård, transporter, industri, livsmedelsförsörjning och miljövård.

Vi avslutar med en uppmaning som jag tycker är värd att spridas.

º Politiker och skolledare, se till att lärarna får fortbilda sig i teknik och bedriva undervisning av hög kvalitet. Garantera teknikinnehållet i lärarutbildningen liksom fortbildnings­alternativ. Gör det praktiskt möjligt för lärarna att entusiasmera eleverna.

º Företag, öppna er som läromiljö för lärare och skolledare.

Annonser

2 Comments »

  1. Jo, teknik bör ju finnas naturligt i skolans vardag så varför inte börja med att omförhandla det rigida och kreativitetshammande systemet Volvo-IT prackat på oss? Det tillåter i princip ingen annan användning av datorer än Internet och Office utan att det kostar en massa pengar. De tidigare tillfälliga installationerna av gratisprogram är omöjliga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s