Skolverkets undersökning kring olika program för att förebygga mobbning är nu presenterad. Samtliga program får kritik för att de inte är effektiva nog, och i vissa fall till och med ökar risken för mobbning. Om det stämmer är det naturligtvis oacceptabelt.

Det är bra att vi nu får ökade empiriska kunskaper om mobbning, och vad som faktiskt fungerar för att förebygga det. Det är annars ett ämne som allt för länge präglats av tyckande istället för vetenskap. Denna undersökning är därför ett första steg i helt rätt riktning. I Stockholm ställer vi sedan flera år tillbaka krav på att de metoder som används ska vara vetenskapligt förankrade. Skolverkets arbete ger vid handen att vi måste vara ännu tydligare i det avseendet.

Studien tar också upp att det kan behövas skilda strategier för att moverka mobbning bland pojkar respektive flickor. Detta är någonting skolor måste ta fasta på, då mobbning ofta ser olika ut mellan killar och tjejer.

Den nya skollagen ställer hårdare krav och ger bättre möjligheter för skolor när det gäller att bekämpa mobbning. Vi får ett starkare värdegrundsarbete och tydligare koppling till barnkonventionen. Dessutom får rektorer och lärare utökade och förtydligade befogenheter att ta till åtgärder för att värna trygghet och studiero.

Svd skriver om det här och DN här och r, Barnombudsmannen kommenterar det även här.

Annonser

4 Comments »

  1. Det stora problemet som jag ser det är lärares passivitet. Man hör alltför ofta att mobbade elever säger att lärare har sett men inget gjort.

  2. Mobbning i skolan kan ha vitt skilda orsaker. Därför måste det också finnas många olika motmedel. Det är bra att Skolverket konstaterar skillnader i mobbning av flickor och poljkar, men det går att föra analysen mycket längre än så. Vi behöver en checklista för företeelser som kan leda till mobbning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s