Datainspektionen har slagit ned på att bl a Bromma gymnasium och Ross Tensta gymnasium har installerat bevakningskameror inomhus. Datainspektionen anser att kamerorna är integritetskränkande och ska tas ned. Länsrätten delar, tyvärr, Datainspektionens syn i detta. Utbildningsnämnden har därför överklagat detta eftersom kameror faktiskt minskar skadegörelse och annat sattyg som inte hör hemma i våra skolor. Dessutom är det klart och tydligt att både lärare och elever vill ha kameraövervakning.

Igår kom beskedet på vår överklagan från kammarrätten. Å ena sidan säger domstolen att kameraövervakning kan tillåtas då kameran riktats framförallt mot elevskåp, men å andra sidan tillåts inte kameror som riktas allrum och andra ytor där rätten anser att det är ett alltför stort intrång i den personliga integriteten.

Jag anser att detta visar att vi måste få till en lagändrig så att skolorna i förväg ansöker om tillstånd för att ha kameraövervakning. Det är helt orimligt att skolorna först sätter upp kameror och sedan blir fällda för detta i efterhand. Dagens system med fällning i efterhand leder enbart till att skolorna även fortsättningsvis svävar i okunnighet om var gränserna för kameraövervakning går.

Jag har bloggat om detta tidigare här, här och här, samt skrivit på Newsmill här.

Annonser

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s