Igår var tre representanter från Sveriges Schackförbund på besök för att prata om fördelar med schack i skolan. Det har skrivits en hel del om effekterna hos ungdomar av schack genom åren, och mycket tyder på att man både ökar sin koncentrationsförmåga och sitt logiska tänkande genom att spela. Det finns dessutom en skotsk studie (pdf) från ett schackprojekt i ett socialt utsatt område i Aberdeen med hög arbetslöshet. Där visade det sig att schackspelande i projektform höjde det sociala kapitalet och var integrationsskapande. En bakomliggande orsak till detta kan vara att alla spelar schack med samma förutsättningar, då spelar kön, etnicitet och funktionsnedsättning mindre roll.

Schackförbundets senaste projekt har testats runt om i Sverige, bland annat i Halland (doc). I detta projekt utbildas skolans ordinarie lärare i schack. Lärarna undervisar sedan eleverna, allt enligt det gratismaterial som finns upptryckt, se bilden ovan.

Även om schack ger hjärnjympa så blir man ju stillasittande en del, då kanske detta kan vara något för de äventyrliga vuxna? Det är dock absolut inget jag tycker våra elever och barn ska syssla med, alldeles för farligt! 

Annonser

3 Comments »

 1. Hej Lotta!
  Kan tipsa om Essingeskolan om du vill se hur schack i skolan kan fungera. Där finns en väldigt entusiastisk lärare som fått treorna (men även andra elever) att ägna sig mycket åt schack, både i skolan och hemma. En schackklubb har också bildats.

 2. Jo, fler och fler skolor startar nu schackklubbar. Många skolor deltar ju också i schack-fyran som ju är en tävling som engagerar hela klassen, inte bara de elever som spelar schack på fritiden.

 3. Hej Lotta,
  Tänkte bara jag skulle berätta att Schack i skolan idag finns på 425 skolor runt om i Sverige. Att 1 200 pedagoger är utbildade i schackinstruktion och att mycket tyder på att Malmö högskola och Uppsala universitet kommer att ha kurser i schackinstruktion inom ramen för lärarutbildningen hösten 2013…
  Så det har hänt en del sen vi sågs …

  Jesper Hall
  Riksinstruktör i Sveriges Schackförbund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s