I går kom den glädjande nyheten att alla sexåringar i Hammarby Sjöstad kommer kunna börja förskoleklass i Sjöstaden i höst. Det känns otroligt skönt att vi har lyckats lösa platsbristen. Därmed har vi också hitta en lösning på problem som uppstod redan för 15 år sedan när Hammarby Sjöstad planerades och ingen förutsåg att området skulle bli så populärt bland barnfamiljer.

De nya provisoriska lokalerna blir en lösning fram tills dess att nya Lugnets Skola står klar. Om allt går som planerat är den nya skolan klar 2013.

Dagens Nyheter skriver om detta i dag

Annonser

18 Comments »

 1. Har inget med just detta inlägg. Men fick precis veta av min lärare att alla kommuner kommer kunna söka till Stockholm? Självklart samma sak för oss Stockholmare. Men, det gör ju att vi måste göra massa omval? Söka upp skolor som är bra i angränsande kommuner och även försöka komma ihåg vilka broschyrer man slängt bort osv.

  Känns dumt att få reda på det såhär sent när de flesta i princip gjort sina val redan.

  Vad har du för kommentar?

  Svara i kommentarsfältet eller i ett nytt inlägg eftersom att jag e har tillgång till någon mail.

  • Hej ”Arg elev”!
   Stockholm har sedan ett antal år tillbaka låtit sina elever välja att gå i en kranskommuns skolor om man vill. Dessutom har Stockholm släppt in alla genom betygsintagning till samtliga program utom till NV och SP. I höst blir det till samtliga program. Detta besked gavs redan i slutet av oktober. Att vi väljer att göra det är att många elever vill gå i andra kommuners skolor och detta öppnar nu denna möjlighet på samtliga program. Erfarenheten från från det fria skolvalet för alla andra program har också varit god.

 2. Hej
  Vi är många som undrar var den temporära lösningen kommer att ligga och hur temporär den kommer att vara? Dvs kommer det att finnas begränsningar i förutsättningarna att bedriva en bra skolverksamhet?

   • Hej Henrik!
    Nej, enda skälet är att alla detaljer inte är klara ännu. Jag tror dock att alla föräldrar med sexåringar i Sjöstaden har fått, eller får inom de närmsta dagarna, ett brev med information. Detta kommer att vara ett sökbart alternativ och tanken är att alla elever ska flyttas över till den nya Lugnetsskolan hösten 2013.

 3. Hej Lotta!

  Det viktiga nu när lokalfrågan är löst är att inför ht-11 förse den och våra barn där med hängivna, behöriga och permanenta lärare som följer med till den nya Lugnets skola när den är färdigställd. Kan du bara bekräfta att även det är Stockholms Stads högsta prioritet?

  Christian: när man loggar in på Skolval Stockholm med e-legitimation så finns Lugnets Skola som ett alternativ på Söder.

 4. Hej Lotta

  Jag skrev ett mail till dig förra veckan om vår situation här i Hammarby Sjöstad och fick inget svar.

  Jag förstår att det känns bra att alla sexåringar kommer in i förskoleklasser till hösten. Det känns även tryggt för oss som har en 4-åring som ska in till hösten 2012.

  Men hur går det egentligen med dom vanliga förskoleplatserna? Jag har redan två ungar på olika ställen och väntar på plats sedan över ett halvår för min lilla tjej. Vi ska ha syskonförtur men det verkar inte betyda någon som helst roll här nere.

  Jag förstår att du inte kan uttala dig i enskilda fall. Men en sak du skulle kunna göra är att se till att någon tar ansvar för att lösa problemet. I dagsläget fungerar det nämligen inte alls. Förskolehandläggarna på stadsdelsförvaltningen skyller på politikerna och sina chefer och säger att dom inget kan gör och att det behövs att ni fattar beslut. När man kontaktar er (beslutsfattarna) om frågan så säger ni att det är handläggarnas sak. Hur ligger det till egentligen?

  Vill gärna ha ett svar som ger några konkreta besked nu. Inga mer svävande uttalanden med mångfasetterad tolkningsgrad eller att man ber om att få återkomma men aldrig gör det.

 5. Jag kan tyvärr inte dela din glädje kring de provisoriska lokalerna för Lugnets skola, längs med Södra länken.

  När vi sökte till förskola för några år sedan fick vi inte någon placering i Hammarby sjöstad utan vi placerades mot vår vilja på Södermalm där sonen nu har rotat sig och har sina kompisar. Även hans syskon går på förskola där. Men nu när det är dags för förskoleklass så får vi inte gå kvar på Södermalm utan har placerats på Lugnets skola som vi inte har sökt till.

  Utomhusmiljön längs med Hammarby fabriksväg är under all kritik. Det saknas möjlighet till inhängnad utevistelse och det finns inte någon skolgård.
  Hur är inomhusluften i lokalerna? Det finns ju ett samband mellan föroreningar och utvecklande av astma och lokalen ligger i tungt trafikerat område. I närheten finns dessutom en bilrekond som släpper ut giftiga ämnen.
  Idrott är ett obligatoriskt skolämne och man pratar mycket om hur viktigt det är att barn får ett intresse för att röra på sig men kontorslokalen saknar gympasal.
  Barnen kommer inte heller ha någon matsal och eget kök utan får sitta och äta cateringmat i samma lokal som de sedan ska ha skapande verksamhet i.

  Vi har inte sökt någon Ur och skur-skola.
  Vi talar inte om högstadieelever utan om 6-åringar! Vi pratar inte endast om förskoleklass utan barnen kommer gå i kontorlokalerna i åtminstone första klass också, troligen mer.

  Jag vill ha konkreta svar av dig angående följande;

  Har mätningar av inomhusluften gjorts för att garantera att det är en bra miljö för barnen att vistas i?

  Barnen kommer promenera dagligen till skogen mm längs med Hammarby fabriksväg. Har mätningar av luften gjorts utanför lokalen?

  Verksamheten bygger på att barnen måste vistas utomhus i halvdagsblock. Hur ska man lösa toalettbesöken i minus 15 grader och massor med snö, som det har varit de två senaste vintrarna?

  Är du medveten om att barnen är helt i avsaknad av skolgård, åtminstone t o m hösten 2013?

  Har du själv besökt Hammarby fabriksväg så du är medveten om vilken miljö, eller brist på sådan, som det handlar om?

 6. Hej Lotta!

  Jag skrev mina frågor till dig för 2,5 veckor sedan och väntar fortfarande på svar från dig! Eftersom det för oss är viktiga frågor så förväntar jag mig åtminstone att få ett svar.

  • Jag håller med dig Christina. Hur allt har skötts här i Hammarby Sjöstad. Vi kommer nu vara tvungna att flytta då vi inte kommer få någon förskoleplats till vårt tredje barn för ens efter hon har fyllt 3 år. Våra föräldradagar och finanser var helt slut redan för 6 månader sedan. Det känns riktigt tungt med tanke på att vi och alla våra barn har hela sin sociala struktur här.

   Hade det varit ett företag som skötts på det här viset hade ledningen fått gå för länge sedan. Vill man få lite läsning om hur illa det är kan man alltid Googla på namnen till beslutsfattarna i vår stadsdelsförvaltning. Där finner man att dom har roat sig med att utlova guld och gröna skogar i media dom senaste 6 åren, utan att något egentligen har infriats.

   Att dom nu kör en sådan nödlösning med skolan på Hammarby Fabriksväg visar ju än en gång hur oförmögna dom är att hantera situationen. Jag har personligen jobbat många år på den vägen, och kan intyga att det är inget ställe för små barn. Det är dags att någon sätter ner foten och styr upp hela situationen.

   I dagsläget har jag bråkat på alla plan om det hela har skötts. Det enda som alla vederbörande har gemensamt är förmågan att skylla ifrån sig. Politikerna (inkl Lotta) svarar kort med att det är stadsdelsförvaltningens problem. Stadsdelsförvaltningen skyller självklart på politikerna. Ingen erbjuder sig att ta sig an problemet, eller att bemöta oroliga föräldrar med svar. Jag har tom erbjudit dom att deltaga på ett informationsmöte där vi alla kan bena igenom allas problem och oron, utan framgång.

 7. Jag väntar fortfarande på svar från dig Lotta angående mina frågor som jag ställde till dig den 24 april!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s