Igår eftermiddags presenterades Regeringens delegation för jämställdhet i skolan (Deja) sin rapport.

Själv är jag övertygad om att vi måste öka fokus på de här frågorna och sprida goda exempel. I Stockholm finns en rad skolor där pojkarnas resultat förbättrats utan att flickornas betyg blivit sämre. Av dem kan vi säkert lära mycket. Samtidigt behöver vi öka fokus på flickors psykiska ohälsa. Att skolhälsovården verkar ha lättare att upptäcka pojkars än flickors problem är naturligtvis oacceptabelt.

Sanna Rayman har flera poänger här, bland annat  hur våra föreställningar om de duktiga flickorna och busiga pojkarna lätt blir självuppfyllande profetior. Utbildningsförvaltningens egna rapport som kommer fram till samma slutsatser hittar du här.

Annonser

4 Comments »

  1. ”Samtidigt behöver vi öka fokus på flickors psykiska ohälsa.”

    Pojkar och unga män mår i regel sämre, de talar bara inte om det lika mycket.

    Hur ska man annars förklara att de står för 75% av alla självmord?

  2. Det är lustigt att experterna hänvisar till biologiska förklaringsmodeller när det gäller könens i snitt olika studiemognad, men samtidigt är det tabu att hänvisa till detta i könens i snitt olika val av leksaker och yrken samt prioritering mellan familj och karriär. Då är det istället strukturer för hela slanten.

  3. Jag tycker nog att det är ett stort problem att pojkar uppnår så pass mycket sämre resultat än flickor. Det har väl i o f alltid varit så att pojkar mognat senare än flickor, men problemet är att pojkar idag inte kommer ikapp i samma utsträckning som tidigare. Unga kvinnor dominerar idag på de flesta universitetsutbildningar (ej tekniska, än). Biologin är alltså säkert en faktor, men den förklarar inte varför glappet mellan pojkar och flickor ökar.
    När det gäller psykisk ohälsa så bygger nog tankegången bl a på de brukarundersökningar som görs bland skolungdomar och där flickor redovisar större problem än pojkar. Vi kan se det också i de brukarundersökningar som görs i Stockholm.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s