I går kom skolverkets rapport Uppföljning av simkunnighet i årskurs 5. Närmare åtta procent kan inte simma vilket är dåligt. Undersökningen är den första sedan skolverket skärpte sin definition av vad som krävs för att räknas som simkunnig, och det är trots resultatet nu bra att vi får en översikt över hur läget ser ut.

Via en enkät har ett urval av idrottslärare fått svara på frågan hur många av deras femteklassare som är simkunniga enligt skolverkets definition. Det innebär att man ska klara av att simma 200 meter varav 50 meter på rygg. Nästan 8 000 når inte upp till det enligt rapporten. Det överlägset största hindret för att lära sig simma verkar också vara rädsla för vatten. Tjejer klarar sig bättre än killar och desto tidigare skolan börjar med simundervisning desto bättre resultat.

Det är naturligtvis allvarligt att så många femteklassare inte är simkunniga. Det är dock bra att många skolor erbjuder kompletterande undervisning för de som inte lärt sig simma i femman. I Stockholm missar man många av sommarens nöjen om man inte kan simma, och staden stängs till.

Stockholms skolor har ett tydligt uppdrag att lära alla barn simma i idrottsundervisningen. Genom samverkan med idrottsförvaltningen erbjuds skolorna att anlita duktiga simlärare. Varje skola bör snarast följa upp skolverkets undersökning och öka simkunnigheten.

Läs även: DN

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s