Skolinspektionen presenterar i dag en granskning av särskolan i Stockholm. Rapporten visar att staden i flera avseenden brister i rutiner och dokumentation kring utredningar av elever i särskolan. Detta är självklart inte acceptabelt. Tvärtom är det oerhört viktigt att varje elevärende hanteras korrekt. Jag välkomnar skolinspektionens granskning och konstaterar att Stockholms stad, i likhet med många  andra kommuner, måste bli bättre när det gäller handläggning och dokumentation av särskoleutredningar.

Utbildningsförvaltningen startade redan våren 2010 en översyn av riktlinjer och tillämpning kring särskoleutredningar. Detta arbete blir nu ännu mer angeläget mot bakgrund av skolinspektionens granskning.

Elever som har behov av att gå i särskolan har en självklar rätt till detta. Samtidigt är det oerhört angeläget ingen elev placeras i särskolan om det saknas stöd för detta. I Stockholm går drygt 900 elever (av totalt ca 75 000 elever)  i grundläggande särskola. Det innebär att omkring 1,2 procent av Stockholms elever går i särskola. Motsvarande siffror på riksnivå är drygt 12 700 elever i särskola av totalt ca 892 000 elever, eller ca 1,4 procent.

Jag är som sagt positiv till att skolinspektionen granskat utredningarna till särskolan. Ännu intressantare vore en diskussion om särskolans kunskapsuppdrag. Särskolans uppgift måste vara att ge varje elev möjlighet att utvecklas utifrån sina förutsättningar, såväl kunskapsmässigt som socialt. Jag är därför glad att Stockholms kommunfullmäktige för bara ett par veckor sedan fattade beslut om att utveckla och stärka särskolans kunskapsuppdrag.

DN rapporterar om det här.

Annonser

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s