Igår var jag med på ett mycket spännande seminarium hos Almega och KFO om kvalitet i förskolan. Det var väldigt roligt att seminariets fokus helt låg på förskolan eftersom det oftast är grundskolan eller gymnasiets kvalitet som brukar vara i centrum. Man ska inte glömma att barn faktiskt börjar sitt lärande vid födseln, och inte i första klass.

I Stockholm går ungefär en tredjedel av alla förskolebarn i enskild förskola, d v s en skola som inte är kommunalt driven. Dessa förskolor har idag ingen nationell branschorganisation och det vill Almega och KFO ändra på. I Stockholm finns Sefif som organiserar många fristående förskolor. Jag tycker det vore bra om det fanns en branschorganisation på nationell nivå. Ökat samarbete är viktigt i frågor om bl a kvalitetsarbete, personalförsörjning och utbyggnad av fler förskolor.

Här i Stockholm har jag  tagit initiativ till att starta ett lokalt branschråd, som kommer sjösättas under 2011. De enskilt drivna förskolorna står för en stor och viktigt del av barnomsorgen och det är viktigt att skapa ett bra samarbete också på lokal nivå.

Annonser

2 Comments »

  1. Vi uppskattade verkligen Lottas stöd för iden att ge förskolan en tydligare nationell röst i debatten. En förebild är norska PBL som företräddes av Arild Olsen på mötet. En organisation full med kraft som verkar i Norge där 50%(!) av förskolorna drivs i enskild regi.
    130 förskolechefter från hela landet kom. Inspirerande!
    Ulf Lindberg, ALMEGA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s