Skolverket presenterade idag den senaste PISA studien där den svenska skolan fortsätter att halka efter. Denna gång är det fram förallt läsförståelsen som har sjunkit i förhållande till andra länder.

Svensk skola har alltför länge lidit brist på kunskapsuppföljning. Men nu blir det ändring på det. Både i Stockholms stad och i på nationell nivå har vi de sista åren tagit en rad viktiga beslut för tidigare betyg, fler prov och annan utvärdering av elevernas kunskaper. Detta är viktigt för att tidigt fånga upp de elever som behöver extra stöd. Stockholms lässatsning och införandet av LUS (läsutvecklingsscheman) har varit enormt framgångsrik, vilket vi också ser i utvärderingarna. De skolor som har deltagit fullt ut i lässatsningen når högre resultat.

Tv4 nyheterna rapporterar om det här och Dagens Nyheter här. 

Annonser

5 Comments »

  1. Nu har (fp) suttit vid makten fyra år och varit en ledande påverkanskraft i ett decennium (andra partier har ju för det mesta hukat för er massiva eldgivning på allt som rör sig i skolans värld).

    Ändå ser vi ingen förändring. Hur länge skall (fp) klara sig från att hållas politiskt ansvariga för det modernas Sveriges mest omoderna och baktåsträvande skolpolitik?

    Det som utmärker de framgångsrika länderna är att deras politik är rakt motsatt Sveriges. Där de lämnar tron på lärarauktoriteten, traditonell skoldisciplin, läxor och betyg och ersätter den med systemtänkande, där flummar (fp) runt med pseudoliberal, skolpoliitisk hemslöjd. Amatörer.

    • Jag har svårt att känna igen till exempel Finland i din beskrivning av de framgångsrika länderna JR. De förklarar ju istället sin framgång med att de inte gjort de förändringar av både skola och lärarutbildning som vi hållit på med de senaste 30 åren utan jobbar på ungefär som då… systemmässigt alltså – pedagogiskt är en annan sak, men det är ju professionens ska att sköta och inte politikernas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s