Matilda E Hanson skriver idag i Svenska Dagbladet  om att inga elever bär niqab i klassrummet, och att det hela därför är en ickefråga. Således skulle mitt agerande vara ett spel för gallerierna. En något konstig vinkel kan tyckas då det ju är skolan som blivit anmäld till Diskrimineringsombudsmannen. En i det närmaste enig utbildningsnämnd (miljöpartiet var emot) ställde sig också bakom vuxenutbildningens beslut att inte tillåta heltäckande ansiktbeklädnad i undervisningen. Detta är därför knappast någon konflikt vare sig jag personligen eller vuxenutbildningen i Stockholm sökt.

Även om det skulle vara få elever som omfattas av beslutet, är rätten till utbildning unik för varje individ och därför är det viktigt att reda ut vilka regler som bör gälla. Att det handlar om få personer gör det därför inte till en oviktig fråga. Därför har jag också anmält DO till JO för att snabba på processen.

Jag skulle aldrig drömma om att ha en åsikt om hur folk klär sig på gator och torg, men i en undervisningssituation är det annorlunda. Möjligheten att se ansiktet på den du kommunicerar med är viktigt i utbildningen. Därför är det också svårt att se hur man kan lösa situationen genom att anpassa undervisningen.

Jag har tidigare skrivit om detta här, här och här.


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s