Utbildning är den starkaste skyddsfaktorn för socialt utsatta barn.  Går det bra i skolan klarar sig barnen också bättre i framtiden. Barnombudsmannen Fredrik Malmberg och forskaren Bo Vinnerljung konstaterar i en debattartikel i Sydsvenska Dagbladet att skolgången för barn och ungdomar som placerats i familjehem eller HVB-hem ofta har stora brister. Jag skrev själv på samma tema på DN Debatt och här på bloggen i september.

Därför är jag väldigt glad över att vi i går fattade beslut i fullmäktige om flera konkreta och tydliga förslag för att förbättra utbildningen för barn som placerats i familjehem eller på institutioner. Stockholm ska från och med nu ställa tydliga krav på att alla placerade barn får sin undervisning på en kommunal skola eller en fristående skola med tillstånd från Skolinspektionen. Inga barn eller unga ska placeras i ett familjehem eller en institution som inte garanterar en bra skolgång.

Fredrik Malmberg och Bo Vinnerljung efterlyser en kartläggning av alla placerade barns skolgång från statens skolinspektion. I Stockholm kommer utbildningsförvaltningen genomföra en sådan granskning redan 2011.

Debattörerna kräver också att alla barn som omhändertas och placeras ha rätt att få en skolpsykologisk och pedagogisk undersökning. Fullmäktiges beslut i går innebär att Stockholm barn och unga får rätt till just detta.

Det är kommunerna som bär huvudansvaret för de stora bristerna i placerade barns skolgång. Det är därför i huvudsak vårt ansvar som kommunpolitiker att finna lösningar på problemen. Jag hoppas att Stockholm kan visa vägen för fler kommuner när det gäller att säkerställa placerade barns rätt till en bra utbildning.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s