I går fattade utbildningsnämnden beslut om att införa syskonförtur i skolan. I praktiken innebär det att barn som ska börja förskoleklass och har äldre syskon som ska börja i årskurs 1 till och med 5 på en skola, får förtur till den skolan förutsatt att detta inte inkräktar på alla elevers rätt till skolgång inom rimligt avstånd från hemmet. Syskonförturen ska gälla till alla kommunala skolor inom 2 kilometer från hemmet.

Bakgrunden till att vi nu inför syskonförtur är att rättsläget och tolkningen av skollagen avseende syskonförtur har klarnat. Jag är övertygad om att de nya reglerna kommer bidra till att underlätta vardagen och öka tryggheten för elever och föräldrar.

Gårdagens beslut stöddes av folkpartiet, moderaterna, centerpartiet, kristdemokraterna och miljöpartiet. Därmed finns en stark politisk majoritet i staden för de nya reglerna, vilket känns väldigt bra. Den breda överenskommelsen skapar goda förutsättningar för ett stabilt regelverk för föräldrar, elever och skolor.

ABC rapporterar här:http://svt.se/2.33538/1.2239251/syskonfortur_ater_i_stockholm?lid=puff_2239251&lpos=rubrik

Annonser

4 Comments »

 1. Skönt att det fattats ett klokt beslut. Synd att det inte kunde göras en ordentlig konsekvensanalys före. Det hade inneburit många fler nätter med god sömn för många medborgare. Men – att kunna ändra sig är en god egenskap även det! Bara att ta lärdom tills nästa gång!!

 2. nästan alla barn har syskon. Men dom som inte har är diskriminerade. Ensamma barnen får aldrig komma in nånstans, bara dit dom blev placerade av kommunen. De ensamma barnen är en minoritet i Sverige. Och som vanligt, minoritet utan syskonkontakter(släktningkontakter, dvs.), ska slåss ut från kön. man lär barnen korruption från tidig ålder, det är bra att dom ska veta, hur svenska samhället fungerar.Samma sak är på olika föreningar. Ensam barn får inte komma in ens till en kyrkoförskolan, om det inte upfyller ålderskrav(exempelvist, 1 år yngre, men vill vara med i gruppen).Samtidigt som han ser, att ännu yngre barn får vara med i samma grupp, om dom har äldre syskon där.

 3. Det är inte bara ensamma barn, utan även flerbarnsfamiljer med barn som är 5 år eller yngre och ny inflyttade familjer som kommer att drabbas av detta.

  Jag tycker att konsekvensanalysen är ofattbart dålig. Det visas ju dels av Marias kommentar och dels i beslutsprotokollen, att flera ändringar av förslaget gjordes i sista minuten.

  Med tanke på hur utgången blev är det helt klart att familjer med barn som är 5 år och yngre inte fanns bland de som ska tas hänsyn till (exempelvis är inte sammanhållna förskoleklasser prioriterat). Dessutom är det tydligt att nyinflyttade familjer skall diskrimineras.

  Att man har tagit bort plikten för sitt områdes skola att erbjuda skolplats i just den skolan är också ett slag mot den stora majoritet av människor som väljer bostad efter områdets skolas kvalitet. Med det gör ju livet enklare för rektorer och för politiker som är ansvariga för att byggaut skolornas kapacitet.

  Sammanfattningsvis, ett väldigt ensidigt beslut som tagits utan att ta hänsyn till andra än skolornas rektorer, och de barn som redan har skolplats. Helt enkelt ett skräckexempel på baksidan av demokrati, där en minoritet får beslut kraftigt emot sig, för att ge en majoritet en lite bättre situation.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s