Både SR, DN och Metro skriver i dag (ej online) om att ungefär en femtedel av förskolans barngrupper är större än Stockholms stads fastställda tak på 14 barn (1-3 år) respektive 18 barn(4-5 år). Bakgrunden är den enorma babyboom som fortfarande pågår i Stockholm.

De senaste åren har vi i genomsnitt öppnat en ny förskoleavdelning varannan arbetsdag i Stockholm. Varje år tillkommer ungefär 2000 nya barn i förskolan. Under den kommande mandatperioden behöver vi bygga närmare 100 nya förskolor i Stockholm för att klara att ge alla barn en plats. Jag är övertygad om att vi kommer klarar det, men det enorma behovet av utbyggnad gör det svårt att samtidigt klara målet om barngruppernas storlek på alla håll.

Flera av de stadsdelar som överskrider taket är också de stadsdelar där ökningen av små barn är som allra störst. I stadsdelar som Bromma och Hägersten-Liljeholmen pågår en omfattande nyproduktion av bostäder, samtidigt som det sker ett generationsskifte i villaområdena. Vi ser nu också att i stadsdelar där barnökningen planar ut, som till exempel Södermalm, så minskar gruppernas storlek.

Självklart ska stadsdelarna göra allt för att klara taket om 14 respektive 18 barn. Faktum är också att närmare 80 procent av alla barn går i en grupp som inte är för stor. Men när kraven på utbyggnad är så enormt stora som de är på sina håll så måste det viktigaste trots allt vara att ge alla barn en plats.

Uppdatering: SR rapporterar också om detta och DNs artikel hittar du här : http://www.dn.se/sthlm/mer-an-var-femte-barngrupp-for-stor-1.1209750

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s