Idag rapporterar DN om att det genomsnittliga meritvärdet för niornas betyg sänkts för första gången på fem år. Totalt har genomsnittet minskat med 0.8 och meritvärdet genomsnittliga meritvärdet ligger nu på 208,8 poäng.

Detta betyder att betygsinflationen håller på att stanna av och att betygen nu äntligen börjar komma i fas med elevernas faktiska kunskaper. Betygen blir därmed också ett än bättre instrument för att hitta de elever som faktiskt behöver extra stöd. Enligt Skolverket kan det sänkta snittet bero på att Skolinspektionen börjat kontrollrätta de nationella proven, vilket i sin tur gjort lärarna mer restriktiva i sin betygssättning. Den senaste årens debatt om betygen har säkert också spelat in. Jag har själv skrivit om betygsinflation här, här och här.

Långsiktigt är detta den enda vägen att gå för skolan. Fler elever måste bli behöriga att söka till gymnasieskolan, men det får inte ske genom glädjebetyg utan genom att eleverna faktiskt når upp till kunskapsmålen. Glädjebetyg är endast ett sätt att lura eleverna.

Annonser

2 Comments »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s