Dagens nyheter skriver idag om Socialdemokraternas krav på höjd skatt. Lite längre ned på samma sida i papperstidningen rapporteras om Stockholms goda ekonomi, nästan två miljarder i överskott i år.

Självklart ska vi ha en skattenivå som garanterar en god kvalitet i skola, omsorg och andra viktiga kommunala verksamheter. Men höjd skatt får aldrig bli ett självändamål. Jag tror dessutom att det finns ett samband mellan låg skatt och hög tillväxt, och framförallt mellan höjd skatt och stagnerat näringsliv. Således får vi ännu mer pengar att fördela till kärnverksamheter trots att vi inte höjer skatten. Det blir allt tydligare att Socialdemokraterna helt tappat greppet om verkligheten och istället följer sin ryggradsreflex. Höjd skatt, men vi vet inte till vad eller varför.

Annonser

1 kommentar »

  1. Som gammal norrlänning blir jag en aning provocerad av hur en skattehöjning på 60 öre skulle vara brandskattning.

    I själva verket skulle vi i Stockholm, även med den modesta höjningen av skatten på 150 kronor i månaden för en normalinkomsttagare fortfarande ha en av de absolut lägsta skatterna i Sverige.

    Men som vi i Vänsterpartiet skriver i vår budget för 2011. Höjda skatter är inget självändamål, de är till för att möjliggöra en bättre välfärd som når ut till alla, oavsett inkomst. Det kan dessutom skapa utjämnande effekter och vända klassklyftornas riktning till att börja minska.

    /Mattias Ericson (V)

    Läs gärna vårt förslag på hur Stockholm ska styras! http://bit.ly/cj0ova

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s