Igår hade Akademiska hus sitt årliga seminarium med temat Stad i kunskapens ljus. Jag var inbjuden att tala om kunskapsmiljöer som utvecklingsmotorer, och tog bland annat området kring Telefonplan som exempel på en fantastisk kunskapsmiljö.

En av höjdpunkterna var när John Meachem  från Clive Wilkinson Architects berättade om arbetet med Googleplex i Kalifornien, och The Macquarie groups kontor i Sydney. Det senare en arbetsplats för 3000 personer helt utan fasta kontor. En spännande tanke som gav nya perspektiv, även om det känns lite främmande för en som verkligen gillar sitt skrivbord! Och som inser att ingen annan skulle uppskatta att sitta vid den röran…De nya sättet att organisera arbetskraft kommer helt säkert innebära många fördelar och, sannolikt, en hel del nackdelar. Ett stort fokus sätts på kreativitet och flexibilitet och det uppskattar väl de flesta medarbetare. Samtidigt uppmuntrar miljön till att man tillbringar mer och mer tid på jobbet; lunchkantiner förvandlas obemärkt till middagsdito.

Annonser

1 kommentar »

  1. Tack Lotta för ditt utmärkta framträdande och många goda synpunkter under vårt seminarium, en stad i kunskapens ljus. Din jämförelse mellan hur man överklagar ett livstidsstraff och ett byggprojekt är intressant, långa överklagandetider är ett stort problem inte bara för oss. Samsyn är viktigt för alla inblandade och vi vet att vi måste göra allt vi kan för att bidra till den högre utbildningens och forskningens utveckling.

    Tack Lotta!

    Sten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s