Kerstin Westerlund skriver idag intressant och tänkvärt på Stockholm Skyline om relationen mellan solens och byggnadernas höjd.

Det är roligt att stadsbyggnadsfrågorna fått luft under vingarna den senaste tiden. Oavsett vad man tycker är det viktigt att frågan om Stockholms siluett diskuteras.

Jag har tidigare skrivit om det här och här.

Annonser

3 Comments »

 1. Själv är jag inte speciellt intresserad av sol rakt in i min lägenhet. Jag hoppas att du som politiker kan acceptera att olika människor har olika preferenser där sådana som jag hellre ser en levande stad än en stad där solvinklar alltid sätts i första rummet.

 2. Anders, en levande stad med sol är väl att föredra framför en stad i mörker? Om solen generar dig kan du väl byta till en lägenhet mott norr?

 3. Jonas: Tyvärr har stadsplaneringen under hela efterkrigstiden dominerats av i huvudsak en enda sak.
  Sol. Förortsbygget har sitt ursprung som motreaktion på den tidens trånga och sjukdomsdrabbade innerstad med sina utedass och alldeles för många boende per lägenhet.
  Det här är ett problem eftersom soloptimerade miljöer inte automatiskt blir de bästa livsmiljöerna. Istället blir det punkt- eller skivhus utkastade på stora gräsmattor, med bilberoende och usel närservice och obefintligt kulturutbud som resultat.
  De hade sin logiska förklaring då när de ursprungligen började planeras och byggas, men att idag fortsätta på samma överspelade idé i ett samhälle där det är just innerstaden som genererar de absolut högsta bostadspriserna ter sig för mig ganska oklokt.

  Jag menar förstås inte att vi ska bygga onödigt mörka bostäder. Jag menar bara att det faktiskt finns andra parametrar än solvinkel att också ta hänsyn till.

  Men det är klart. Ingen vill ju förstås bo i gamla stan, så trångt o mörkt som där är…

  Skillnaden i skugga på gatan från ett 10-våningshus och ett 40-våningshus är marginell på grund av vår breddgrad. Så av just solskäl finns det faktiskt goda skäl att bygga just högt uppblandat med lågt, snarare än jämnhöga kvarter. Jorden rör ju nämligen som bekant på sig och solen hamnar därför i olika vinklar under dagen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s