Gymnasieskolans programfördjupningar är nu klara och presenterade hos Skolverket. Den nya gymnasieskolan erbjuder eleverna 18 program och och 60 nationella inriktningar.

SvD skrev i går också om att floran av lokala varianter i gymnasieprogrammet stramas upp.

Jag har tidigare skrivit om detta här. Sverige ska erbjuda sina ungdomar en utbildning i världsklass. Studieförberendande utbildningar ska vara just studieförberedande, och yrkesutbildningar ska leda till jobb. Gymnasiereformen innebär att kraven på eleverna skärps samtidigt som det blir en rejäl uppresning i floran av lokala program. Visst är det bra med valfrihet, men den får inte ske till priset av att elever taktikväljer bort svåra ämnen som språk till förmån för rena hobbykurser, såsom tidigare varit möjligt.

Annonser

1 kommentar »

  1. Hej!

    Ett klokt drag att göra valen tydligare och färre. Klokt också att ge möjlighet till utveckling även för de som inte är studiemotiverade.

    Efter att ha stöttat min älsta dotter i hennes val av gymnasieprogram konstaterade jag att det inte räckte med att själv ha gått igenom såväl gymnasieum som högskola samt ha arbetat i 20 år för att kunna göra ett helt rationellt val bland de otaliga varianter som erbjöds. Skönt att ni gör det lite lättare för kommande årskullar 9or.

    Helena

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s