I dag presenterar jag och de andra gruppledarna i Stadshuset 2011 års budget. Ett viktigt och konkret förslag i budgeten är att vi nästa år inför en gemensam gymnasieregion för samtliga program i samtliga medverkande kommuner i Stockholms län. Från och med nästa höst blir det möjligt för ungdomar att röra sig fritt över kommungränserna i sina gymnasieval. I praktiken betyder det att gymnasieutbudet ökar kraftigt för elever från både Stockholm och övriga länskommuner som vill läsa studieförberedande program.

Fram till i dag har naturvetenskaps- och samhällsvetenskapsprogrammen varit undantagna från gymnasieregionen. Vi ville gå långsamt fram och se om de första stegen till en gemensam region fick några oönskade effekter. Därför valde vi att undanta de största programmen till en början. I dag ser vi effekterna av regionen på övriga utbildningar och de är väldigt positiva. Därför blir det nu fritt fram att söka alla gymnasieutbildningar oavsett hemkommun. Förutsättningen är förstås att alla kommuner öppnar sina skolor ömsesidigt.

För mig som liberal känns det som ett viktigt steg att ytterligare öka valfriheten för de 22 000 ungdomar som snart står i begrepp att söka till gymnasiet.

Du hittar budgeten i sin helhet här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s