RUT-avdraget har inte kostat staten ett dugg. Det konstaterar Konjunkturinstitutet (KI). Orsaken är helt enkelt att svarta jobb blivit vita i så stor utsträckning att de ökade skatteintäkterna helt kompenserar statens kostander för hushållens skattereduktion. RUT har alltså lett till:

 • Att minst 11 000 personer har fått nya jobb
 • Att svarta jobb har blivit vita
 • Att många av jobben gått till personer som haft svårt att ta sig in på arbetsmarknaden
 • Att barnfamiljer och andra med en stressad tillvaro fått mer tid över
 • Att alltihop skett utan ökade kostander för staten

Trots det lovar de rödgröna heligt och dyrt att riva upp reformen så fort de får makten. Det är nog fler än jag som helt enkelt inte förstår den matematiken.

Annonser

5 Comments »

 1. Vad som heller inte kostat staten något i form av faktiskt arbete är denna propagandarapport från Konjunkturinstitutet som inte har gjort några nya beräkningar sedan 2005. Inget av påståendena i din uppskattade undersökning bygger på faktisk undersökning av fakta utan bygger på en teoretisk modell.
  Så kostnaden för denna myndighetspropaganda är mycket låg. Men priset kan bli högt.

 2. Den KI-rapport som sägs visa att RUT är gratis för staten är fem år gammal och finansierades av arbetsgivarorganisationen Almega. KI:s generaldirektör Mats Dillén tar nu delvis avstånd från gårdagens uttalanden.

 3. Tack Anna-Stina!
  Magnus och Stig efterlyser verklighetsbaserade analyser och det är väl rimligt att göra. Sanningen är ju att RUT skapat tusentals jobb. För mig räcker det ganska långt när det gäller att försvara avdraget. Att människor får vanliga, vita jobb är långsiktigt bra för Sverige. Jag upphör dessutom aldrig att förvånas över de rödgrönas kompakta motstånd mot RUT samtidigt som de med glädje försvarar ROT. Men det är klart; mäns arbete har alltid skattats högre än kvinnors…
  Lotta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s