Jag vill stoppa de huvudlösa planerna på att tillåta en skyskrapa ett stenkast från Klara kyrka, mitt i Stockholms City. Detta skrev  Metro om igår. Här finns tidningen som pdf, artikeln är på sidan sju.

Folkpartiet liberalerna säger bestämt nej till ett nytt höghus som skulle skymma Klara kyrkas vackra torn. Det skulle innebära att stadskärnans siluett bröts i detta centrala läge, mitt i de gamla Klarakvarteren.  

Socialdemokrater och Moderater bildade i våras en betongallians i exploateringsnämnden för att tillåta skyskrapan. Folkpartiet sa bestämt nej då. Nu begär vi att övriga partier bekänner färg och tydligt berättar vad de har för planer. Ärendet om huset vid Klara kyrka (Orgelpipan 6) behandlades av exploateringsnämnden den 5 maj. Folkpartiet, genom Ulf Fridebäck, reserverade sig mot beslutet att tillåta ett mycket högt hus på platsen. Nu ska arbetet med förverkligandet av huset gå vidare.

Skyskrapsplanerna intill Klara kyrka är ett bevis på att det behövs en förändring i attityden kring vår stad. Folkpartiet menar att det behövs mängder av nya bostäder, men när staden växer ställer det stora krav på att vi visar respekt för kulturmiljöer och tar ansvar för att Stockholms skönhet ska bestå även för framtida generationer. 

Här kan ni läsa vår reservation i Exploateringsnämnden från den 5 maj:

2) Ulf Fridebäck (FP) föreslår följande:

1 Exploateringsnämnden beslutar att i huvudsak bifalla kontorets förslag till avtal samt därutöver anförs följande:

Folkpartiet liberalerna säger bestämt nej till ett nytt höghus som skulle skymma Klara kyrkas vackra torn. Det skulle innebära att stadskärnans siluett bröts i detta centrala läge, mitt i de gamla Klarakvarteren.

Den speciella karaktären med den lägre bebyggelsen bör bevaras och, där det är möjligt med hänsyn till kulturmiljöerna, kan den kompletteras med ny bebyggelse och förtätas. Detta bör vara utgångspunkten då man planerar ny bebyggelse på denna centrala plats på Vasagatan. Orgelpipans 6 lågdel är 3 våningar och högdelen är 10 våningar. Omgivande bebyggelse varierar mellan 5 och 10 våningar. Byggnadens utformning bör därför inte överstiga dagens höjd.

Orgelpipan 6 kommer att utgöra pendeltågsstation för Citybanan. Det är angeläget att den utökade spårkapaciteten för pendeltågstrafik får en bra och samlad stationslösning. Därför kan vi tänka oss att rabattera avgälden för tomten. Därmed behöver inte fastigheten i hörnet Klarabergsgatan och Klara Västra kyrkogata tas i anspråk, vilket också skulle innebära en tudelad station.

Annonser

5 kommentarer »

 1. Usch vad ni är tråkiga, nu ska jag inte rösta på FP. En skyskrapa skulle passa aldeles utmärkt där, mitt i city. Kyrkan finns kvar och ser lika fin ut ändå.

 2. Folkpartiet länkar till din blogg från deras websajt. Vad jag dock funderar över är hur detta kan vara en fråga av nationellt intresse…

  Sen tänkte jag lite till och insåg att det har med mig att göra som turist! För mig som turistar i Stockholm vart tredje år eller så så tycker jag nog trots allt att en skyskrapa hade kunnat vara fin att titta på nästa gång jag kommer.
  Dock, varför inte göra det lite mer spektakulärt? Jag menar, varför nöja sig med en skyskrapa vid sidan av kyrkan. För att spara mark i Stockholms innerstad så skulle man kunna bygga in kyrkan i skyskrapan. Det hade blivit en fin-fin turistattraktion. Den resonanslåda som skyskrapan hade utgjort till kyrkan hade säkert kunna få både en och annan turist att höja på ögonbrynen. För att inte tala om att kyrkans budget för att underhålla byggnaden hade kunnat minskas till ett minimum.

  Det finns drösvis med byggnader som skulle kunna byggas in på samma sätt; Vasamuseet, hela Skansen (ja, varför inte hela Djurgården), Centralstationen, Slottet. Endast fantastin sätter gränsen!

  Bygg skyskrapan NU, men gör det med STIL!

 3. HUR BEHANDLADE (Fp) ASPUDDSBADET ?
  DÅ TALADE NI INTE OM ”Kommande generationer”

  NI ORSAKADE EN STOR FÖRLUST FÖR OSS I ASPUDDEN MED OMNEJD, NÄR NI IVRADE FÖR ATT RIVA VÅRT 90-ÅRIGA KÄRA BADHUS!

  DET VISAR VI I VALET OM NÅGRA VECKOR!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s