Dagens Nyheter skriver idag en artikel om alla de riksdagsledamöter som också sitter i kommunfullmäktige. Artikeln fokuserar, helt naturligt, på dessa ledamöters stora frånvaro från uppdragen på hemmaplan. Inte helt förvånande så är närvaron i den egna hemkommunen ofta låg.

När jag, för mycket länge sedan, var ordförande i Folkpartiets ungdomsförbund gjorde vi regelbundet kartläggningar över maktsamlare runt om i Sverige. Precis som man kan misstänka så var socialdemokraterna ofta de största syndarna. Det fanns t o m maktsamlare som valts in i riksdag, landsting och kommunfullmäktige. Naturligtvis skötte de inte sina uppdrag.

Dagens Nyheters granskning är bra. Naturligtvis är det otillständigt att låta sig väljas till uppdrag som man aldrig har en tanke på att ta på allvar. Men det stora problemet är egentligen inte att dessa ledamöter aldrig är närvarande vid fullmäktigemötena utan att de faktiskt sitter på dubbla stolar. Riksdagen fattar mängder av beslut som rör kommuner och landsting och det är viktigt att skilja dessa uppdrag åt.

Jag tror att maktsamlandet är ett tecken på skräcken att förlora sin maktbas. Genom att ställa upp i samtliga val tror man sig få en större förankring i verkligheten och därmed bland väljarna.  Inget kunde vara mer fel. Verkligheten finns inte främst i fullmäktigesalen utan utanför den.

Annonser

5 Comments »

 1. Roligast är Sven-Erik Österberg. Till och med hans bristande närvaro i fullmäktige är borgarnas fel:

  ”Det var en borglig majoritet i kommunen och det första de gjorde var att flytta mötena till tisdagar. Då har det nästan varit omöjligt för mig att vara med eftersom jag då har mina gruppmöten i riksdagen.”

  Han kunde ju faktiskt ha avsagt sig sitt uppdrag när han märkte att det inte funkar.

 2. Även om regler aldrig kan ersätta gott omdöme så tror jag att lite fler regler som begränsar möjligheten att samla uppdrag över tid skulle göra gott. Miljöpartiets 3-mandatperiodsregel är ett bra exempel, men är ju samtidigt ganska enkel att runda om man så önskar (dock medför regelns blotta existens att diskussionen om problemet med maktsamlande hålls levande).

  Överlag vore det bra med flera (återkommande) granskningar av den här typen. Rationaliseringarna kring varför en person behöver ha alla de där uppdragen ser sällan särskilt bra ut när de kommer ut i ljuset.

 3. Jag tror att granskningar är det bästa sättet att komma åt det. Miljöpartiet flyttar ju bara runt sina ledande partiföreträdare mellan de olika beslutande församlingarna. Yvonne Ruwaida fick t ex lämna riksdagen och bli borgarråd här i stockholm istället och några stycken av dem som suttit länge i fullmäktige flyttas nu över till landstinget. Jag tror att erfarenhet faktiskt är bra, men att maktsamleri aldrig är det!

 4. Jo, som jag också skrev så är ju inget sådant system felfritt. Jag vågar dock påstå att reglerna gör rätt stor skillnad såtillvida att de ständigt påminner om att ingen är självklar på en politisk post, i alla fall inte i längre än tre mandatperioder. MP-regeln är ju också utformad så att den kräver rotation efter tre perioder, däremot inte sagt att du kan komma tillbaka efter en period ”på bänken”. Det betyder också att det knappast är tal om så mycket förlorad erfarenhet, utan framförallt en fråga om ett system som inte tillåts bli statiskt.

  Det sagt så tror jag ändå att en kombination av granskning och regler tror jag skulle ge bäst resultat.

 5. Ja, det blir verkligen problem på hemmaplan när engagemanget utanför kommunen tar över. Att sitta kvar i kommunfullmäktige är en helgardering om en kandidat inte får sin riksdagsplats eller förlorar den. Bra för individen men dåligt för kommunen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s