I dag har jag debatterat skolpolitik på Skolans Dag i Kulturhuset, som arrangeras av Lärarnas Riksförbund. LRs fokus var kravet på förstatligande av skolan för en mer jämlik resursfördelning. Folkpartiet står bekant bakom detta krav. Regeringens  besked om att kommunaliseringen av skolan ska utredas är förstås ett mycket välkommet steg framåt.

LR presenterar i dag också flera intressanta rapporter baserat på en bred opinionsundersökning. Rapporterna handlar om olika frågor, allt från ett eventuellt förstatligande av skolan till väljarnas förtroende för skolpolitiker på riksnivå och lokal nivå. Föga förvånande är förtroendet för Jan Björklund allra störst. På den lokala nivån är det förstås glädjande att notera att Stockholmsväljarna är de som har störst förtroende för sina kommunala skolpolitiker. Stockholmsväljarna ligger dessutom över snittet i riket i frågan om man anser att skolan får tillräckliga resurser.

På Lärarnas Riksförbunds hemsida finns ett intressant och väldigt illustrativt program där man kan se hur skolans resurser fördelas i kommunen. LR har jämfört dagens resurser för undervisning i respektive kommun med den beräkningsmodell som förbundet tagit fram för en framtida statlig finansiering. Stockholm ligger i dag relativt nära den LR önskade nivå för resurser till undervisning (57700 jämfört med 64323). För socialdemokratiskt styrda Göteborg och Malmö är skillnaderna desto större – nära 19 000 respektive 17 000 kronor per elev och år. En viktig förklaring till Stockholms högre peng för undervisning är att vi centraliserade skolan från stadsdelsnämnderna till untbildningsnämnden efter förra valet. Då ökade undervisningens andel av den totala skolbudgeten från 52% till 61%. Om detta skrev jag också på DN Debatt i våras.

Annonser

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s