Boendet utgör en central del i alla människors liv. För de allra flesta är beslutet om att köpa en bostad en av livets mest omfattande investeringar och källa till både stor glädje och oro. I en stortstad som Stockholm utgör boendekostnaden också en stor del av hushållens disponibla inkomst. Därför är stabila och förutsägbara villkor för ägandet viktiga.

Småhusägare i Stockholms län oroas mer över höjd fastighetsskatt än högre räntekostnader eller att förlora arbetet. De är dessutom mer oroliga än småhusägare i andra delar av landet. Det framgår av ett trygghetsindexsom SIFO gjort på uppdrag av Villaägarnas Riksförbund.

Det är glädjande att Alliansregeringen har ersatt fastighetsskatten med en kommunal fastighetsavgift. Ett tak är satt och indexuppräknas årligen (för innevarande år är taket satt till 6 387 kr för varje bostadsbyggnad). Den tidigare taxeringen som de rödgröna vill basera fastighetsskatten på i framtiden bygger på en massvärdering av fastigheter och avviker oftast stort från marknadsvärdet. Intresseorganisationen Villaägarna har undersökt felaktigheterna i den senaste fastighetstaxeringen. I Dagens nyheter beskrivs att en villaägare kan få betala så mycket som 9 000 kronor för mycket i fastighetsskatt nästa år om de rödgröna vinner valet. Störst genomsnittligt fel i kronor räknat har storstadskommunerna.

Riksdagen har beslutat att regeringen ska utreda för- och nackdelar med att helt avskaffa fastighetstaxeringen. Det är bra. Ju snabbare taxeringsvärdena tas bort desto mindre är risken för att till exempel vänsterpartiet får igenom sina krav på att över en natt återinföra förmögenhetsskatten. Vi i folkpartiet menar att förmögenhetsskatten var ett gissel för villaägare och den bör absolut inte återinföras.

Miljöpartiet, vänsterpartiet och socialdemokraternas förslag till ny fastighetsskatt för villor med taxeringsvärden över 4,5 mkr innebär att drygt 23 000 villor i Stockholms län får höjd skatt. Med bibehållet taxeringsvärdessystem blir det sannolikt ytterligare höjningar redan 2012 när nya uppskattningar av taxeringsvärdet görs. Vi motsätter oss höjd fastighetsskatt och tycker att taxeringssystemet bör avskaffas skyndsamt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s