Idag invigde jag Järvalärling i Husby. Det var jättekul att se vad som åstadkommits sedan projektet drogs igång och höra lärlingarna själva berätta om hur arbetet kommer att fungera.

Det är ett inspirerande projekt. Det ger unga vuxna upp till 24 år utan fullständig gymnasieutbildning en möjlighet att utbilda sig i ett hantverk.När eleverna kommer dit får de prova på olika hantverksyrken för att senare kunna avgöra vilket de intresserar sig mest för. Både lärlingsplats och mer teoretiska yrkeskurser är delar av utbildningen. Efter att utbildningen har avslutats är målet att lärlingen ska kunna försörja sig på sitt hantverkskunnande eller gå vidare till fortsatta studier.

Projektet är en del av Järvalyftet och görs i samarbete mellan Järvalärling invigsHantverksakademin och Stockholms stad.Järvalärling och borgarråd

Annonser

1 kommentar »

 1. Såhär något år efter den pampiga invigningen berättar en SvD-artikel hur det gick.

  ”Prislapp: 23 miljoner”
  ”80 procent hoppade av”
  ”Det var gängkretsar som flyttade in. Det hade vi inte resurser att bemöta. Vi blev tvungna att dra i handbromsen, säger verksamhetsledaren”

  ”Gängkretsar”? Lustigt ordval, men jag förstår ju vad det är han egentligen menar. Undrar vad man hade väntat sig? Sådana här projekt verkar ofta drivas med en häpnadsväckande naivitet, där Friggebo satte tonen med sin famösa ”We shall overcome” redan 1992. Det hade varit ganska rart, om det inte kostat så vansinnigt mycket pengar.

  Vad som inte framgår av artikeln, men som står i rapporten ”Järvalärling” (dnr 6.0-0144/2011), är att det rör sig om 15 personer som fått jobb under det första verksamhetsåret. Rapporten skriver att verksamheterna ”tenderar således att bli kostsamma utifrån den ‘låga’ verkningsgraden, men enligt de beräkningar som ungdomsstyrelsen gjort är detta trots allt lönsamma projekt i förhållande till alternativkostnaden för samhället”.

  Trots allt lönsamt. Sådana här personer är uppenbarligen oerhört kostnadskrävande. SvD-artikelns tal om ”fiasko” verkar alltså omotiverat. Politikerna ser detta som 23 väl investerade miljoner. Tur att det finns gott om skattepengar att ta av. Tur att det inte finns gamla och sjuka som skulle behöva pengarna bättre. Ja, jag är sarkastisk, och jag börjar bli riktigt, riktigt arg. Det måste bli ett slut på vansinnet.

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/forortsfiasko-for-flera-miljoner_7113149.svd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s